Bezoek de oudheidkamer van Brielle!
Bezoek de oudheidkamer van Brielle!

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In het eeuwenoude Kruithuis op de wallen van Brielle is enkele jaren geleden door de 1 aprilvereniging een oudheidkamer ingericht met een permanente expositie over de 1 aprilvieringen door de jaren heen.

Brielle (Den Briel) werd tijdens de 80-jarige Oorlog als eerste stad van de Nederlanden bevrijd op de Spanjaarden. Admiraal Lumey van de Watergeuzen nam in 1572 op 1 April Brielle in, in naam van Oranje. Elk jaar op die datum is het druk in Brielle, want dan wordt dit heuglijke feit uitgebreid gevierd. In De Tachtigjarige Oorlog. Historisch Museum Den Briel kunt u hier alles over vinden. Op de Brielse wallen echter, ligt een andere parel van de Brielse historie: het kruithuis.

Hier worden gebruikte wapens en kurassen getoond, kleding, krantenknipsels, heel veel fotos (van 1872 tot nu), een model van het geuzenschip de Prince Admirael, schilderijen, kanonskogels, en noem maar op. Alles gaat over de 1 aprilvieringen door de jaren heen.

Op de verdieping staat een maquette van een stukje Den Briel uit 1572, in bruikleen van Miniworld in Rotterdam. Hier is ook een unieke film te zien met beelden van het koninklijk bezoek aan de stad op 1 april 1922. Pronkstuk van de oudheidkamer is een prachtige muurschildering van Nico Smit en Jan van Onselen, waarbij ze taferelen uit de geschiedenis van april 1572 hebben verbeeld.

Het Kruithuis op Bastion II, vlakbij molen t Vliegend Hert, dateert van 1653. Hier lag, in waterdichte vaatjes, het buskruit opgeslagen voor de kanonnen. In vroeger tijden lag het kruit opgeslagen in de kruittoren bij de stadsmuur, aan de noordkant van de stad. Toen de stadsmuur werd vervangen door wallen werd dit kruithuis gebouwd. Uit veiligheidsoverwegingen zover mogelijk van de toenmalige bebouwing af, omringd door een gracht. Het Kruithuis heeft dikke muren en had ondertijd een zwak plafond, zodat de kracht van een ontploffing mocht het misgaan naar boven gericht zou zijn.

Voor de ingebruikneming als tentoonstelling is de expositieruimte dankzij de bouw van een zolder vergroot van 60 naar 100 vierkante meter. Zowel gemeente als bedrijven en particulieren hebben aan het Kruithuis-initiatief bijgedragen. Per seizoen trekt de tentoonstelling een leuke onderbreking van een wandeling over de prachtige wallen meer dan 2000 bezoekers uit binnen- en buitenland.

Openingstijden:
Van 1 april tot 1 november, op zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur en op zondag van 12.00 tot  16 uur. De toegang is gratis, maar een donatie wordt op prijs gesteld.

 Bezoek www.levedevestingbrielle.nl

Bezoek de oudheidkamer van Brielle!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.