Happen en Trappen door de Maashorst - 49 km.

Happen en Trappen door de Maashorst - 49 km.

Sportief fietsend en betaalbaar smakelijk genieten - de mooiste plekjes van de regio. Een arrangement voor een heerlijke dag met een vijf-gangen menu voor slechts 38,50. Van locatie naar locatie.

HAPPEND en TRAPPEND
 door de Maashorst


De Maashorst Route - 49 km.
De Maashorst Route brengt ons naar het noordoosten van Brabant. De Maashorst, De Hooge Vorssel en Herperduin volgen elkaar op en schotelen u een gevarieerd landschap voor. Soms puur natuur, soms door de mens gecreerd, maar altijd weer een lust voor het oog...

Uitgestrekte heidevelden
Een gezellig terras in een natuurrijke omgeving is een prima locatie om de dag te beginnen. Bij camping De Heische Tip in Zeeland wordt u ontvangen met koffie en gebak. Al fietsend komt u snel in natuurgebied De Maashorst. Met 4000 hectare vormt De Maashorst het grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant. Fietsend over paden en weggetjes zult u genieten van de stilte, terwijl een afwisselend landschap van bossen, heidegebieden, stuifzand, landbouwgebieden en woonkernen aan u voorbijtrekken. Voor u het weet, heeft u de volgende pleisterplaats al bereikt: eetcaf t Pumke in Nistelrode. In dit drukke caf wacht u een heerlijk voorgerecht.
De volgende etappe brengt u, via een omweg in het buitengebied van Nistelrode, naar natuurgebied De Hooge Vorssel. Dit gebied maakt deel uit van De Maashorst. Rond 1900 bestond het landschap hier voornamelijk uit uitgestrekte heidevelden. Het grootste deel van het bos is rond 1940 op de drogere delen van de heide aangeplant. Op de nattere gebieden zijn akkers aangelegd. Door de lage grondwaterstand dreigt het bos te verdrogen en op allerlei manieren probeert men dit te voorkomen.

Dubbel genieten
Aan de rand van De Hooge Voorssel ligt een zandwinplas. Het uitgegraven zand van deze plas was nodig voor de aanleg van de A50. Maar belangrijker voor u is het gegeven dat aan deze plas eeterij t Bomenpark (in Heesch) schitterend is gelegen. Bij goed weer heeft u een fijn uitzicht en zult u dubbel genieten van een voortreffelijke soep.
Als u eeterij t Bomenpark verlaat fietst u nog even in natuurgebied De Maashorst, maar al snel wacht het volgende natuurgebied: Herperduin. Zes kilometer lang fietst u door dit natuurgebied met naald- en loofhout, heide, een moerasgebied met verschillende vennen en heuveltjes met zandverstuivingen (vandaar de naam Herperduin). En alsof dit alles nog niet genoeg is, brengt de route u naar restaurant De Kriekeput in Herpen. Daar zullen de gastheer en gastvrouw zich, met hun team, inspannen om voor u een welverdiend, smakelijk hoofdgerecht te serveren.

Slingerend door het boerenland
Van restaurant De Kriekeput fietsen we via het dorp Herpen en de Hertogswetering naar Schaijk. De Hertogswetering is een droge, verlandde arm van de Maas en bestaat uit smalle en brede gedeelten. Aanvankelijk fietst u langs een smaller gedeelte maar geleidelijk gaat dat over in een veel bredere sectie, HamelspoelPutwielen.
Nog even slingeren door het boerenland om tenslotte, via Schaijk, uit te komen bij De Pastorie. Hier wacht een verfrissend nagerecht en kunt u nog even de benen strekken voordat u aan de laatste etappe begint. Nog maar vijf kilometer bent u verwijderd van het eindpunt. De laatste etappe gaat zo snel mogelijk terug naar De Heische Tip in Zeeland. Maar voordat u deze tocht afsluit, fietst u nog een paar kilometer door De Maashorst en het tot de Maashorst behorende begrazingsgebied De Brobbelbies. Een aangenaam slotstuk.

Sportief en betaalbaar genieten!

Meer informatie ook verkrijgbaar bij:
Toeristisch Informatiecentrum Ravenstein, Luciastraat 2, 5371 AS Ravenstein, tel. 0486-411306, www.toerisme-ravenstein.nl, info@toerismeravenstein.nl

Happen en Trappen door de Maashorst - 49 km.

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.