Spelen tussen de bunkers


Spelen tussen de bunkers

In 1942 bouwden de Duitsers op deze plek een artillerieopstelling. Groede ligt vlak aan de kust en behoorde tot  Hitlers Atlantikwall, die liep vanaf Noorwegen tot aan de Frans-Spaanse grens. Langs die gehele kust werden stellingen en bunkers gebouwd.  Waar nu Groede Podium is, werd een Bunkerdorp aangelegd met straatjes en grasperken. Hier woonden de mensen die werkten aan de Atlantikwall. Het bestond uit elf bunkers, waarvan er negen dienst deden als schuilbunker. De bunkers werden aan de buitenzijde door een dak en opgeschilderde ramen gecamoufleerd als huis. In oktober 1944 kwamen Canadese soldaten het dorp binnen.  Ze meenden, dat ze een gehuchtje binnengedrongen waren. Tot hun verbazing betrof het echter gecamoufleerde bunkers. 

Drie jaar na de oorlog werd op deze plaats een prachtig hertenkamp aangelegd. Koningin Wilhelmina schonk de eerste herten. Nu, na al die tijd, is het voormalig Duitse Artillerie Sttzpunkt omgebouwd tot Groede Podium. Jaren lagen de bunkers begraven onder een dikke laag aarde of verscholen in het struikgewas.

Het Speel- en bunkerpark Groede Podium heeft de vroegere sfeer behouden, aangevuld met veel nieuwigheden zoals het Hoofdkwartier (het restaurant in het park) met informatie over streek en verleden. De bunkers verwijzen nog steeds als stille getuigen naar het verleden en hebben nu een geheel nieuwe functie gekregen. Het park zelf is ingedeeld in kamers met ieder een eigen thema en aangekleed met natuurlijk vormgegeven speel- en landschapsmeubilair. Vooral de nieuwe speeltoestellen, de toegepaste materialen en de kleuren maken dat alles in evenwicht is. Het is een bijzonder plan, waarin recreatie, cultuur en natuur op een speciale manier verweven worden.

Vrije toegang
Het park is bij daglicht, dagelijks gratis toegankelijk. Houd je vanwege de Corona maatregelen rekening met 1,5 meter afstand tot elkaar?

Honden aangelijnd welkom
Wij vragen u om tijdens uw bezoek honden aan de lijn te houden en er rekening mee te houden dat niet iedere gast een hondenliefhebber is.

Parkeren
Het park heeft twee toegangswegen. Als fietser of wandelaar gebruik je de afslag aan de Catsweg of Gerard de Moorsweg. Kom je met de auto? Gasten van Groede Podium kunnen de auto gratis parkeren op de ruime parking, vlakbij het Hoofdkwartier. Volg de bewegwijzering op de Gerard de Moorsweg.

Adres
Gerard de Moorsweg 4, 4503 PD Groede

Spelen tussen de bunkers

Foto geüpload door gebruiker Stichting Liniebreed Ondernemen.