NEMO: ontdekhoek zonder grenzen

Spannende belevingswereld in Amsterdam

Neem de kids mee naar NEMO, een spannende belevingswereld in Amsterdam Reportage door

archief oud artikel 25 augustus 2009 Amsterdam, Noord-Holland Waar het centrum van Amsterdam de kater van de vorige dag verwerkt, is het leven in science center NEMO al in volle gang. Kinderen rennen van beleving in beleving, zonder aandacht te schenken aan beduusde ouders die niet weten waar ze het zoeken moeten. Het groene schip aan 't IJ heeft de wind in de zeilen.

De zogenaamde 'Fenomena' op het eerste dek doen hun naam eer aan. De grote hoeveelheid aan activiteiten is werkelijk fenomenaal. Rechts naast de kaartjescontrole is het het drukst. Kids en ouders verzamelen zich rond gigagrote zeepbellenmakers. Een vader heeft de smaak te pakken en maakt de bel zo groot, dat zijn zoontje hem met moeite lek kan prikken. Een moeder helpt haar dochtertje, die staat te springen om een zeepbel in te stappen. Het sop spat in het rond.

Ontdekken

Kinderen vermaken zich opperbest. Overal zie je lachende gezichten, ondanks het hoge educatieve karakter. Naar NEMO kom je namelijk niet om te spelen, maar om te ontdekken. Op een leuke, originele manier leer je van alles over wetenschap en technologie. Een paar jaar niet naar school geweest? In deze belevingswereld haal je de schade in en krijg je een flinke voorsprong.

Het blauwe neonlicht wat uit de Glazen Balzaal komt, maakt nieuwsgierig. Na een paar keer knipperen met de ogen is het duidelijk: je staat midden in een robotwereld. In de futuristische ruimte vind je verschillende robots, die in het verleden zijn gemaakt door beroemde wetenschappers. Rond je voeten beweegt een stofzuigrobot en boven zet de schaakrobot je schaakmat. Er is een ziekenhuisrobot, maar er zijn ook robotdieren. Het is onvoorstelbaar wat robots tegenwoordig allemaal kunnen. Deze zomertentoonstelling is nog tot 6 september te bewonderen.

Peepshow

Weer terug naar de mensenwereld op dek 2. Hier maak je kennis met de kracht en functie van water. Op deze verdieping vind je ook de Ballenfabriek, het interessante Technolab en reis je met de fiets langs planeten en sterren bij de tentoonstelling Zoeken naar leven. Het derde dek is voor de jonge kinderen misschien wat onwennig. Voor pubers is het daarentegen heel spannend. Zo kom je te weten hoe je lichaam in elkaar zit en ga je naar een echte peepshow. Vraag wel toestemming aan je ouders, want voor ze het door hebben, weet je teveel.

En dat is nou juist wat NEMO zo bijzonder maakt. Kennis heeft geen limiet en wie begrijpt dat beter dan een kind. Met vijf verdiepingen is dit sience center één grote ontdekhoek, waar je uren rond kunt dwalen. Trek de kids uit de virtuele wereld van computerspelletjes naar de belevingswereld aan 't IJ. Voor ouders valt er trouwens ook genoeg te leren.

Dek vijf heeft het grootste dakterras van Amsterdam. Geniet van het prachtige uitzicht over de stad, terwijl de kinderen spetteren in de waterspeelplaats. Tot 6 september is BovenNEMO gratis geopend van 12.00 - 19.30 uur.
Foto 1. Een jongetje loopt verwonderd door de robotwereld. Foto's, Johannes Baas
Foto 2. Een moeder helpt haar dochtertje, die staat te springen om een zeepbel in te stappen.
Foto 3. Naar NEMO kom je niet om te spelen, maar om te ontdekken.
Foto 4. Het is onvoorstelbaar wat robots tegenwoordig allemaal kunnen.
Foto 5. Dek drie is reuze spannend voor pubers. Leer hoe je lichaam in elkaar zit.
Foto 6. Ook voor ouders valt er genoeg te leren in NEMO.

Laatst gewijzigd: 2017-07-17 15:39:10 · Gepubliceerd: 2009-08-05 11:29:27 - 27858