Wintersport in Tsjechië

Wintersportvakantie in het Reuzengebergte

Boek een vakantiehuisje in Tsjechië Redactioneel door

28 oktober 2009 bijgewerkt: 30 juli 2015 Op wintersport, maar niet naar een of ander afgezaagd oord? Ga dan naar Tsjechië! Een land met het prachtige Reuzengebergte, met uitdagende pieken en dat nog redelijk onontdekt is.

Alle bekende skioorden in Tsjechië, zoals Spindelruv Mlyn, Rokytnice en Harrachov, liggen allemaal in het noorden van het vroegere Oostblokland. Dit komt omdat het gigantische Reuzengebergte Tsjechië scheidt van het noordelijke buurland Polen. Het Reuzengebergte heeft een lengte van veertig kilometer, is twintig kilometer breed en maakt deel uit van de Sudeten. Het Reuzengebergte kreeg deze naam niet voor niets. De bergrug ligt namelijk een kilometer hoger dan de rest van de omliggende omgeving. De hoogste piek - de Snezka (Sneeuwkop) - is met een hoogte van 1.602 meter zeker geen kleintje.

Boek een goedkope bungalow of chalet in Tsjechië en geniet van een heerlijke wintersportvakantie!

Het Reuzengebergte is pas sinds de val van de Berlijnse muur ontdekt door wintersportliefhebbers. Toch zijn Tsjechië en haar skioorden nog niet heel erg bekend bij het grote publiek. En dat is jammer, want voor een klein hooggebergte kent het Reuzengebergte extreme - en daarom interessante - omstandigheden. Zo zijn de pieken van graniet en ligt de boomgrens veel lager dan in de Alpen. Aan de andere kant is het ook wel prettig dat weinig mensen de Tsjechische pistes hebben ontdekt, want hierdoor is het Reuzengebergte zeer puur.

Spindleruv Mlyn

De bekendste skioorden zijn dorpjes met hoogstens 2.000 inwoners. Zo overnachten in het hoogseizoen meer toeristen in Spindleruv Mlyn dan het totaal aantal inwoners van het miniscule gehucht. Dit draagt bij aan het unieke karakter van wintersportland Tsjechië. Toeristen gaan er niet heen om te shoppen of om cultuur te snuiven. Nee, wintersport: dat is waar het om draait! En dat doen ze goed in Tsjechië. Zo kent Spindleruv Mlyn veertien kilometer aan skipistes. Tijdens de tocht naar beneden daalt u meer dan 600 meter af! Gelukkig bent u met de vijf stoeltjesliften en elf sleepliften zo weer boven voor de volgende ronde.

Harrachov

Harrachov heeft kleinere pistes, maar is wel enorm gezellig. In deze plaats treft u veel Nederlanders, zowel op de latten als aan de bar. Een voordeel aan Harrachov is dat het - net als de rest van Tsjechië - redelijk goedkoop is. In Harrachov liggen vijf skischansen, waar regelmatig wereldbekerwedstrijden schansspringen worden gehouden. Eén van de vijf schansen is een zogenaamde skivliegschans: een extreem grote variant van een normale skischans. Door de hogere snelheid (110 kilometer per uur) kan er veel verder worden gesprongen. In de hele wereld zijn er slechts vijf skivliegschansen. Het is dus zeker de moeite waard om niet alleen zelf te skiën of snowboarden op de mooie pistes van Harrachov, maar ook even te kijken naar de skivliegers.

Rokytnice

In Rokytnice vallen wintersportliefhebbers als een blok voor Tsjechië. Deze wintersportplaats biedt alles wat andere oorden ook bieden, maar dan nog beter. Zo zijn de pistes 's avonds verlicht, is er een gratis skibusverbinding tussen de arealen en hebben de geprepareerde pistes een totale lengte van 16 kilometer. Ook in Rokytnice is de kans dat u Nederlanders tegen het lijf loopt zeer groot. Zowel in de winter als in de zomer, want vergeet niet dat Tsjechië zich in de zomermaanden uitstekend leent voor een heerlijke wandelvakantie. Rokytnice heeft misschien iets minder het bourgondische karakter van bijvoorbeeld Harrachov, maar biedt wel meer variatie in sporten. Tennis, fitness of bowlen? Noem een sport en het is er! En achteraf neemt u natuurlijk een verkwiekende sauna. Het kan allemaal in Rokytnice!

Tsjechië is een uitstekend wintersportland met veel mogelijkheden en ongerepte natuur. Krijgt u het er nu al warm van? Boek dan nu alvast voor het komende winterseizoen, zodat u zichzelf verzekerd van een welverdiende break. Tsjechië ontvangt u met open armen. En u? U wilt vast en zeker nooit meer ergens anders naar toe!

Kijk tijdens het snowboarden of skiën uit voor de reus Rübezahl. Volgens oude Duitse legenden heerst deze reus of berggeest over het Reuzengebergte. Rübezahl verschijnt slechts zelden boven de grond. En komt hij boven? Dan is het nog de vraag hoe de berggeest eruit ziet. De beste man kan namelijk iedere gedaante aannemen. Rübezahl ontvoerde volgens het sprookje een prinses. Hij gaf de prinses een aantal rapen, die zij kon omtoveren tot allemaal mooie dingen. Op een gegeven moment besluit de prinses dat ze met Rübezahl wil trouwen, maar ze wil wel een heleboel bruiloftsgasten. Rübezahl moet daarom een exact aantal rapen aan de prinses geven om om te toveren tot mensen. Als hij alle rapen heeft verzameld, telt hij ze en daarna voor de zekerheid nog een keer. De aantallen blijken niet te kloppen, dus telt hij de rapen nogmaals. En nogmaals. Enzovoort, enzovoort. Ondertussen weet de prinses te vluchten. Rübezahl betekent in het Duits 'Rapenteller'. Niet voor niets, natuurlijk!

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 28 oktober 2009 - 1106