1

Forten voor één maand in stelling

Stellingmaand en Fortenmaand geven bezoeker kans forten te bezichtigen

DagjeWeg Dossier: De Stelling van Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 29 augustus 2007 De mysterieuze forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie worden in september voor het voetlicht gehaald: het is dan niet alleen Fortenmaand, maar ook Stellingmaand. Kom, net als de forten, ook in stelling!

Ooit werden er gemene oorlogen uitgevochten. Nu staan ze als monumenten vol geschiedenis verstild in het landschap. In september kunnen belangstellenden deze historische bouwwerken bezoeken. Een redelijk unieke kans; de meeste forten zitten het merendeel van de 365 dagen in het jaar potdicht.

Kanongebulder

Tijdens de Stellingmaand staat de Stelling van Amsterdam centraal. De 27 forten zijn in de weekenden te bezoeken. “Dit jaar staat de Stellingmaand in het teken van de muziek en is er voor jong en oud van alles te beleven”, licht Cultureel Erfgoed Noord-Holland, die de fortenmaand organiseert, toe. Het programma is zo uitgebreid dat het moeilijk in één artikel te vermelden valt. Bijzondere activiteiten zijn er genoeg. Cultuurminnaars komen bijvoorbeeld aan hun trekken bij het Fort bij Edam. Hier herleeft de historie. Het soldatenleven is live mee te beleven. Met kanongebulder en mortiergeweld als enerverende ingrediënten. Wie het rustiger aan wil, kan ook de natuur in gaan. De forten bij Botshol en Krommedijk stellen de omliggende natuurgebieden open. Het biedt wandelaars de kans om in een anders niet toegankelijk landschap rond te lopen. Mensen die ook dat niet willen, komen ongetwijfeld ook aan hun trekken deze septembermaand. Spannende rondleidingen in een fort bij avondschemer, wijn proeven in een fort of genieten van livemuziek behoren ook tot de mogelijkheden.

Kleur

De Nationale Fortenmaand belicht een ander historisch verdedigingsbolwerk: de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het thema van deze vierde editie is ‘Het Fort als Podium'. Dat is dan ook merkbaar: vooral theater- en podiumkunsten staan centraal. Een reizend kindertheater geeft heel de maand kleur aan de grijze forten. De half uur durende voorstelling, met de titel ‘Het Geheime Wapen', wordt uitgevoerd door Rik Rikken en Misja van Baaijen. De twee zoeken samen met het publiek naar het geheim van het desbetreffende fort. Net zo spannend, maar dan volwassen zijn de zogenaamde Kringkijkhutten. “In het landschap zijn de ‘Verboden Kringen' van 300, 600 en 1000 meter zichtbaar gemaakt, die vroeger letterlijk grenzen stelden aan bebouwing en beplanting.” Wie ze wil bezoeken, zal af moeten reizen naar Fort Ruigenhoek, Fort Vechten, het Werk aan de Waalse Wetering, Fort Everdingen of de Batterij bij Brakel.

Roofridders

De Nationale Fortenmaand is goed gepland: in de wintermaanden zijn de meeste van deze historische verdedigingswerken gesloten. Andere wezens nemen ze dan in bezit. In de donkere ruimtes waar ooit de roofridders sliepen, overnacht dan ander gespuis: vleermuizen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 augustus 2007 - 1634