1

Wéér Rotterdamse kunstolifant vernield

Vierde vernielde olifant sinds september

Project Elephant Parade Nieuws door

archief oud artikel 23 oktober 2007 Rotterdam, Zuid-Holland Voor de vierde keer in korte tijd is een Rotterdamse kunstolifant vernield. Kunstolifant 'Transitions' stond voor op het bordes van het beursgebouw. "In Nederland kan zoiets moois blijkbaar niet meer op straat staan."

Het is de vierde keer al dat een van de vijftig in Rotterdam tentoongestelde kunstolifanten vernield is. Sinds september, toen de Elephant Parade (zie kader) naar Rotterdam kwam, zijn vandalen al bezig met de vernielingen. Inmiddels is aangifte gedaan bij de politie. Die heeft de zaak in onderzoek. De organisatie heeft de politie ook gevraagd op de kunstwerken te letten. "De Transitions-olifant stond op een van de drukste plekken van Rotterdam, waar de straat dag en nacht goed verlicht is", aldus Mike Spits, initiatiefnemer van het project. "Er staat ook een groep bij Hotel New York, waar het 's nachts doodstil is."

Hoge opbrengst

Mogelijk kan de door een brillenglazenfabrikant gesponsorde kunstolifant 17 november niet geveild worden. Op die datum worden in dierentuin Blijdorp de vijftig in Rotterdam te vinden kunstolifanten per opbod verkocht. De opbrengst gaat naar het eerste olifantenziekenhuis ter wereld in Thailand. Volgens de organisatie is 'Transitions' heel de wereld overgegaan. De spiegelende olifant stond in vele binnen- en buitenlandse kranten. Veilinghuis Christie's verwachtte een 'zeer hoge opbrengst' voor de vernielde kunstolifant.

Anders

Spits: "Dit is nu het vierde kunstwerk dat beschadigd is door vandalen. In Nederland kan zoiets moois blijkbaar niet meer op straat staan, zonder dat het vernield wordt. Ik had echt gehoopt dat het anders zou zijn."

Kunstolifanten moeten Aziatische olifant helpen

In Rotterdam staan sinds 1 september verspreid door de stad vijftig kunstolifanten, de Elephant Parade. Het project, in leven geroepen door Mike Spits, moet er voor zorgen dat het in Thailand het eerste olifantenziekenhuis ter wereld geopend wordt. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan het voorbestaan van de ernsitg bedreigde Aziatische olifant. In 1960 waren er 40.000 Aziatische olifanten. Anno 2007 zijn dat er nog maar vijfduizend. Daarvan zijn er minder dan tweeduizend die in het wild leven. Op 17 november worden de kunstwerken in dierentuin Blijdorp geveild. De netto opbrengst gaat naar het ziekenhuis.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 23 oktober 2007 - 694