Brabant in de ban van buiten

Natuurmuseum Brabant |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Nieuwe permanente tentoonstelling in Natuurmuseum Brabant

31 oktober 2007 Tilburg, Noord-Brabant Noord-Brabant is prachtig. De bossen, het water en zelfs de gebouwen: allemaal 'keigaaf'. Dit enthousiasme wil het Natuurmuseum Brabant op de Brabanders overbrengen. Dat is met de tentoonstelling 'Brabant in de Ban van Buiten' zeker gelukt.

“Na een bezoekje aan ons museum moeten de bezoekers zo enthousiast zijn, dat ze meteen hun laarzen aantrekken om het Brabantse landschap te bewonderen”, zegt het Natuurmuseum. De tentoonstelling is in samenwerking met het 75-jarige Brabants Landschap en het Belgische Kempens Landschap opgezet en is verdeeld in vier thema's: Wortelen, Bouwen, Stromen en Groeien.

Glaasje water tappen

“Eerst zie je bij 'Wortelen' de rijkdom van het Brabantse landschap”, zegt Karina Roovers van het Natuurmuseum. “Bij 'Stromen' gaat het over het water en het waterbeheer in onze provincie.” Bezoekers mogen zelf een glaasje Brabants water tappen en proeven. Ook in de andere onderdelen van de tentoonstelling worden bezoekers steeds betrokken en aangemoedigd zelf dingen te ontdekken. Het onderdeel 'Bouwen' gaat over de verstedelijking van Noord-Brabant. “We proberen met de bezoekers een antwoord te vinden op de vraag hoe de stad en de natuur hand in hand kunnen gaan”, zegt Roovers. Omdat Noord-Brabant meer en meer volgebouwd wordt, laat het Natuurmuseum haar bezoekers meedenken over de toekomst. “Bij het laatste onderdeel van de tentoonstelling, 'Groeien', schetsen we een heel realistisch beeld van hoe Brabant er over vijftig jaar uit zou kunnen zien.”

Laarzen aantrekken

'Brabant in de Ban van Buiten' wil vooral mensen enthousiast maken en de ogen openen voor het natuurschoon van Brabant. Op de tentoonstelling worden bezoekers door middel van bijvoorbeeld filmpjes en prachtige foto's warm gemaakt om er zelf op uit te trekken. Als de tentoonstelling zo succesvol en enthousiasmerend wordt als het museum hoopt, mag de toeristische sector in Noord-Brabant in zijn handen knijpen. Er staan namelijk dertien 'vertrekpunten' die bezoekers doorverwijzen naar allerlei uitstapjes in de buurt. Die 'vertrekpunten' zijn computerzuilen die bezoekers een virtuele rondleiding door Brabant geven. “We geven daarbij ook allerlei tips voor leuke uitstapjes in de buurt”, zegt Roovers. Het is de bedoeling dat mensen daar zo enthousiast over worden, dat ze er meteen op uit willen om Noord-Brabant (opnieuw) te ontdekken. De bezoekers van 'Brabant in de Ban van Buiten' krijgen bij het verlaten van de tentoonstelling ook nog een stapel informatie mee met toeristische tips zoals fiets- en wandelroutes.

Laatst gewijzigd: 2015-07-30 13:10:03 · Gepubliceerd: 2007-10-31 10:13:31 - 2388