Bultrug weer boven water

Walvis eind september gezien in Ierse Zee

Wikipedia over de bultrug Nieuws door

archief oud artikel 31 oktober 2007 Den Helder, Noord-Holland De bultrug die in mei voor de kust van Noord-Holland zwom, is eind vorige maand opgedoken voor de kust van Noord-Ierland. Dinsdag stelden Stichting De Noordzee en de Irish Whale and Dolphin Group dat het inderdaad om dezelfde walvis gaat. Het is het eerste bewijs dat bultruggen door Europese wateren trekken.

De tien meter lange bultrug, de vijfde ooit in Nederland, werd op 28 september voor de kust van Cork waargenomen. Dit voorjaar werd het imposante beest vanaf een marineboot ontdekt. De walvis, die van 10 tot en met 13 mei rondzwom in het Marsdiep tussen Den Helder en Texel, bracht honderden mensen op de been.

Bewijs

Het is uniek dat dezelfde walvis weer opduikt, zeggen Stichting De Noordzee en de Irish Whale and Dolphin Group (IWDG). "We zijn in 1999 begonnen aan het verzamelen van waarnemingen van bultruggen en het bewijs dat bultruggen migreren binnen Europese wateren is tot nu toe onze grootste doorbraak", aldus Pádraig Whooley van de IWDG. Hoe het dier de Ierse wateren heeft weten te bereiken is volgens Wouter Jan Strietman van Stichting De Noordzee een raadsel. Het beest kan volgens zowel door Het Kanaal route of via het noorden van Groot-Brittannië gezwommen zijn. Dat een het fiks aantal kilometers zij geweest, staat vast. "De zuidelijke variant is op de allersnelste manier al minstens 1000 kilometer lang, de noordelijke variant minimaal 1200 kilometer. Een hele tocht dus." De waarneming van de walvis in de Ierse Zee levert het bewijs op dat bultruggen binnen Europese wateren migreren. Bovendien is het de eerste keer dat een bultrug in de Noordzee én de Ierse Zee gezien is.

Argwaan

Toen medewerkers van Stichting De Noordzee onlangs de foto's van de walvis op de IWDG-website zagen, kregen zij een vaag vermoeden. De natuurorganisaties schakelden het College van Atlantic om te kijken of het inderdaad hetzelfde exemplaar betrof.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 31 oktober 2007 - 737