Weekend vol gratis uitstapjes

Voor jong en oud van alles te doen dit weekend

Boek een weekend Slagharen! Redactioneel door

archief oud artikel 1 november 2007 Dit weekend zit stampvol leuke uitstapjes. Veel dingen zijn bovendien gratis. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met hun ouders voor niets naar tweehonderd culturele programma's op Culturele Zondag in Utrecht. Daarnaast zijn er gratis concerten (in Amsterdam en Utrecht) in het kader van de Klassieke Muziekweek. Wie de natuur in wil, kan zich als vrijwilliger opgeven voor de Natuurwerkdag.

Culturele zondag voor kinderen – Utrecht

Hij is er dit jaar ook weer; de Culturele Zondag speciaal voor kinderen. Met een familie-operaconcert en jumpen in Tivoli. Met schaduwtheater uit China, Hakim en een poëtisch naaiatelier. Chocosaurussen en pralineprinsessen of een workshop overleven op de Noordpool. Deze zondag kunnen kinderen van twee tot twaalf jaar met hun ouders gratis naar tientallen musea en theaters en andere leuke uitstapjes. Op de website van Vuurdoop staat het volledige programma. Ruim tienduizend kinderen kunnen terecht bij de tweehonderd programma’s.

Gratis concerten – Utrecht en Amsterdam

In de hal van het Centraal Station van Utrecht, wordt vrijdag een gratis pianoconcert gegeven. Het Piano Ensemble speelt om 15.00 uur en om 18.00 uur op vier prachtige vleugels het Canto Ostinato van componist Simeon ten Holt. Op zondagmorgen is er een gratis concert in het Muziekgebouw aan 't IJ. Het Nederlands Blazers Ensemble (NBE) speelt daar om tien 10.00 uur 'De Schepping' van Bart Moeyaert. In het kader van de Klassieke Muziekweek staan op zondag de deuren van het Muziekgebouw voor iedereen open om te laten zien wat Nederlandse muziekensembles in huis hebben. Het NBE opent deze dag in de Grote Zaal. Het hele programma is in PDF-formaat te downloaden.

Dag van de kunstuitleen

Kunst in de bus, kunst op straat en kunst in de keuken. Zaterdag is de achttiende Dag van de Kunstuitleen. Dan zijn er op 64 verschillende plaatsen in Nederland gratis activiteiten georganiseerd om jong en oud kennis te laten maken met de mogelijkheden van kunstuitleen. Het thema van de uitleenweek is 'kunst in de keuken'. Wat er zaterdag allemaal wordt georganiseerd, en waar, staat in het programma van de Dag van de Kunstuitleen. Op vijf plaatsen in Nederland (Alkmaar, Deventer, Hilversum, Zaandam en Zwolle) zorgden de plaatselijke kunstuitlenen in samenwerking met bus-organisatie Connexxion afgelopen woensdag voor een leuk voorproefje op deze dag.

Dieren naar bed brengen in Amersfoort

Op zondag 4 en 11 november kunnen bezoekers van DierenPark Amersfoort, samen met de verzorgers, de dieren naar bed brengen. Aan het einde van de dag, als de meeste bezoekers naar huis en de dieren 'naar bed' gaan, mogen gasten met een verzorger het park door. Onderweg wordt hun verteld over de slaapgewoonten van de dieren. Ze zien vervolgens het avondritueel van verschillende dieren. De chimpansees die in hun hangmatten kruipen bijvoorbeeld. Onder het toeziend oog van de late bezoekers krijgen de dieren nog een laatste avondsnack. Daarna gaat het gezelschap zelf eten in Restaurant de Boerderij. Daar staat een Oudhollands stamppottenbuffet klaar met onder meer hutspot met klapstuk, erwtensoep en boerenkool met worst. Het programma loopt van 16.15 uur tot 20.00 uur en kost €30,- voor volwassenen en €25,- voor kinderen van drie tot twaalf jaar. Abonnementhouders krijgen korting.

Natuurwerkdag

Op driehonderd verschillende plaatsen in Nederland helpen duizenden vrijwilligers zaterdag mee aan de Natuurwerkdag. De vrijwilligers helpen bijvoorbeeld bij het onderhouden van knotbomen, heideterreinen en andere landschapselementen. Vorig jaar hielpen twaalfduizend Nederlanders mee.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 november 2007 - 7936