1

Eerste gebouw nieuw Rijksmuseum klaar

"Ateliergebouw uniek voor Nederland en internationaal"

Rijksmuseum Amsterdam Nieuws door

archief oud artikel 9 november 2007 Amsterdam, Noord-Holland De eerste fase van de omvangrijke renovatie van het Rijksmuseum in Amsterdam is voltooid. Donderdag opende minister Plasterk het nieuwe Ateliergebouw, een Nederlands expertisecentrum op het gebied van restauratie van kunstvoorwerpen.

In het gebouw is niet alleen het Rijksmuseum te vinden, maar ook het Instituut Collectie Nederland en een afdeling van de Universiteit van Amsterdam."De drie instellingen profiteren van elkaars aanwezigheid en hebben gezamenlijk de beschikking over de modernste faciliteiten op het gebied van onderzoek en laboratoria", aldus het Rijksmuseum. Volgens het museum brengen de drie instellingen onderzoek, onderwijs en praktijk samen onder één dak. Een unicum in Nederland, maar ook internationaal, zegt het vooral door buitenlandse toeristen bezochte museum.

Noorderlicht

Het modern gebouw is ontworpen door de Spaanse architecten Cruz en Ortiz. In het moderne pand is rekening gehouden met de activiteiten die er plaats vinden. Functionaliteit staat er volgens het Amsterdamse museum voorop. Kunstvoorwerpen kunnen door speciaal daarvoor ontworpen extra hoge en brede gangen, deuren en liften vervoerd. Bovendien dachten de architecten bij de vormgeving van het dak aan de doelstelling van het gebouw. "Door de bijzondere, ‘getande' dakconstructie en de driehoekige vorm van de ramen in de zijgevel wordt alleen noorderlicht toegelaten, zodat direct zonlicht wordt vermeden", aldus het Rijksmusem.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 november 2007 - 531