Anne Frankboom gekapt

'Dagboekboom' eind november weggehaald

Anne Frank Huis Nieuws door

archief oud artikel 14 november 2007 Amsterdam, Noord-Holland De Anne Frankboom in Amsterdam wordt gekapt. De gemeente kapt eind november de kastanjeboom waar het beroemde Joodse meisje in haar dagboek over schreef. Een ent van de boom wordt later op de plek teruggeplaatst.

De boom achter het Anne Frank Huis, één van de oudste kastanjebomen in Amsterdam, is al jaren ziek. Ondanks reddingsacties van omwonenden en andere belangstellenden wordt de boom nu toch gekapt. Op 21 november haalt de gemeente de boom in de tuin van Keizersgracht 188 weg. Het is niet verantwoord langer te wachten. De boom vormt een reëel gevaar voor zijn omgeving, stelt de gemeente.

Verrot

"Recent onderzoek wijst uit dat inmiddels 42 procent van het hout verrot is en dat de boom zo ziek is dat herstel is uitgesloten", beargumenteert de gemeente de kap. Schimmel bedreigt al langere tijd de boom. De zogenaamde paardekastanjemineermot knaagt het sap uit de bladeren, waardoor die ruim voor de herfst naar beneden vallen. De schimmel wordt de 150 jaar oude boom nu funest.

Gevaar

In 2005 schreef de Anne Frank Stichting nog dat de kastanjeboom voorlopig behouden kon blijven. Dat blijkt nu toch niet het geval. Sinds in 1993 geconstateerd werd dat de boom ziek was, is de boom jaarlijks door deskundigen gecontroleerd. "Uit de onderzoeksresultaten van dit jaar blijkt overduidelijk dat de monumentale boom niet langer in staat is de aantastingen te weren", aldus de gemeente. Als de boom blijft staan, is het gevaar aanwezig dat de stam doormidden breekt. Eerder werd de kroon al uit de boom verwijderd om de boom te stabiliseren. Eind deze maand worden eerst de grote takken gekapt, daarna zijn de stam en wortels aan de beurt.

Online

De Anne Frank Stichting ontvangt veel reacties uit binnen- en buitenland sinds bekend is dat de kastanjeboom ziek is. Fans van de boom kunnen de kap volgen via de website van het Anne Frankhuis.

"Wij keken alle twee naar de blauwe hemel, de kale kastanjeboom aan wiens takken kleine druppeltjes schitterden, naar de meeuwen en de andere vogels die in hun scheervlucht wel van zilver leken. Dat alles ontroerde en pakte ons alle twee zo, dat we niet meer konden spreken." Anne Frank, 23 februari 1944

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 14 november 2007 - 1162