1

Schitterende Sieraden

Tentoonstelling over edelsmeedkunst in Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden Redactioneel door

archief oud artikel 20 november 2007 Leiden, Zuid-Holland Hoogstaande edelsmeedkunst uit het vroege Nederland, de Klassieke wereld, het oude Nabije Oosten en Egypte. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden toont vanaf 14 september een collectie van eeuwenoude sieraden in de tentoonstelling 'Schitterend Sieraad'. De prachtige overzichtstentoonstelling is tot 23 maart te zien.

De voorwerpen in de tentoonstelling bestrijken een periode van ruim zevenduizend jaar. Het oudste sieraad, een kraal van rode oker, komt ongeveer uit het jaar 5000 voor Christus. De kraal is in Nederland gevonden in het graf van een vrouw. Het is fascinerend om te zien waar men door de eeuwen heen sieraden van heeft gemaakt: steen, aardewerk, bot, maar ook zilver, goud, brons en edelstenen. Het is vooral boeiend om de overeenkomsten tussen de sieraden van nu en die van een paar eeuwen geleden te zien.

Farao's en edelen

'Schitterend Sieraad' is de grootste en rijkste verzameling van antieke sieraden in Nederland. Het museum is vooral trots op de imposante halsringen van prehistorische krijgers, een zilveren diadeem van een Egyptische farao, kostbare zegelringen van Griekse en Romeinse edelen en kralensnoeren van middeleeuwse dames. In de tentoonstelling wordt veel nadruk gelegd op de manier hoe men de sieraden droeg: om de hals, op het hoofd, om de ledematen of op het lichaam. Daarnaast is er veel aandacht voor het vakmanschap die nodig is om de sieraden te maken. Er wordt een filmpje getoond, waarop een juwelier verfijnde technieken zoals filigraan (fijn zilver- of gouddraadwerk) en granuleren (een oppervlakte ruw maken) laat zien. Of wat voor een priegelwerk het is om een edelsteen te zetten.

Sieradendroute

Het Rijksmuseum van Oudheden heeft speciaal voor de sieradententoosntelling een route uitgezet, die bezoekers niet alleen langs de antieke juwelen leidt, maar ook langs sieraden van hedendaagse ontwerpers uit Nederland. Deze ontwerpers zijn geïnspireerd door de klassieke edelsmeedkunst en hebben voorbeelden daarvan verwerkt in hun moderne sieraden. Het zal voor sommige mensen pijnlijk zijn om langs al die prachtige sieraden te lopen, zonder ze aan te mogen raken. Speciaal voor deze mensen biedt de museumwinkel een groot assortiment sieraden te koop aan.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 november 2007 - 4016