1

Rembrandt, de etser

Tentoonstelling in Het Rembrandthuis

Het Rembrandthuis Redactioneel door

archief oud artikel 29 november 2007 Amsterdam, Noord-Holland Nog voordat Rembrandt bekend stond als fantastisch schilder, werd hij door zijn tijdgenoten vooral gewaardeerd door zijn etsen en de techniek die hij daarvoor gebruikte. Het Rembrandthuis toont van 1 december tot 10 februari ruim honderd portretten, landschappen en bijbelse taferelen.

Rembrandts etsen waren tijdens zijn leven erg gewild en over de hele wereld verspreid. De meeste van deze etsen maakte hij in zijn huis aan de Jodenbreestraat, waar nu het museum is gevestigd. De etsen nemen sowieso altijd al een belangrijke plaats in in de vaste collectie in Het Rembrandthuis, maar voor de tentoonstelling 'Rembrandt, de etser', heeft het museum de mooiste collectie – ruim vierhonderd prenten – bij elkaar gezet.

Gratis rondleiding

Het Rembrandthuis geeft iedere dag een aantal demonstraties, die Rembrandts etstechniek gedetailleerd laten zien. De kunstenaar is altijd bewonderd om zijn vrije manier van tekenen en zijn gewaagde experimenten met de etstechniek. Tijdens de demonstraties kijkt de bezoeker als het ware mee over de schouder van de kunstenaar. In het weekend geeft het museum bovendien gratis rondleidingen over de tentoonstelling. Deze rondleidingen duren ongeveer drie kwartier en beginnen om 13.00 uur en om 15.00 uur. Bezoekers hoeven zich daar niet voor aan te melden.

Etsen

Etsen is een diepdruktechniek, waarbij getekend wordt op een koperen of zinken plaat. Als de kunstenaar klaar is met zijn tekening, drukt hij de tekening af op papier. Dat is mogelijk, omdat hij de matalen plaat chemisch bewerkt. De etstechniek ontstond rond 1400 in Europa. Wapensmeden versierden wapens en harnassen vaak met gravures. Voordat ze het harnas of wapen verkochten, smeerden ze het in met inkt en drukten ze dat tegen papier. Hierdoor konden ze aan toekomstige klanten laten zien wat de smid allemaal kon.
(samenvatting van Wikipedia.)

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 29 november 2007 - 9461