Glossy vakantiefolders maken begerig

Milieubewustzijn lijkt ver weg op Vakantiebeurs

Redactioneel door

archief oud artikel 9 januari 2008 Utrecht, Utrecht Cubaanse muzikanten, Marokkaanse souks en Thaise danseressen, maar ook een Hollandse ijsbaan en Duits bier. Exotisch of niet, op de Vakantiebeurs in Utrecht komt menig bezoeker in vakantiesferen. De redactie van DagjeWeg.NL bezocht dinsdag alvast de beurs. Sinds woensdag kan het publiek er zich vermaken.

Het is de wereld in het klein. De Vakantiebeurs laat niemand zonder een vakantiegevoel achter. De geuren van Bratwurst, Thaise danseressen en Afrikaanse en Cubaanse muzikanten zorgen daar wel voor. Wel kunnen er speciale routes gelopen worden, bijvoorbeeld Duiken, City Breaks of Wildlife. Eigenlijk ontbreken alleen de ijsberen, olifanten en tijgers nog.

Onbekend

Ondanks dat kan de bezoeker zijn lol op. “Op de beursvloer vindt je eigenlijk heel de wereld in het klein”, zei Peter Hardeman van het NBTC tijdens de opening. Hij heeft niet helemaal ongelijk. Bij tijd en wijle waan je aan het andere eind van de wereld. Het thema lijkt tegenstrijdig: ‘Discover the Undiscovered' moet duizenden toeristen naar onbekende plekken op de aardbol lokken. Voor zover dat nog kan. Ook Rwanda, Mongolië, Armenië, Panama, Georgië, Colombia, Oman, Servië en Moldavië – landen die debuteren op de Vakantiebeurs - zijn ooit al bezocht door reizigers.

Massatoerisme

Toch blijft er nog veel ander moois te ontdekken over, zo blijkt uit een rondgang langs de stands. Met de mooiste reisgidsen worden bezoekers naar de verschillende landenstands gelokt. De ene vakantie is nâg mooier dan de andere. Keuze te over. Ontelbaar veel vakantiemogelijkheden trekken zich aan je voorbij: van een huwelijksreis naar Bali tot een weekendje naar België. Van 4WD-tocht in Uganda tot een zeilvakantie in de Cariben. Wie goed speurt, kan in de uithoeken van de enorme hallen nog wel reisorganisaties vinden die de massa wel degelijk links laten liggen. Ook werkvakanties kunnen op de beursvloer geboekt worden. Nederland komt eveneens aan bod in de Jaarbeurshallen. Ook in eigen land is nog voldoende te ontdekken. Neem de schaatsen mee, op de beurs ligt een kleine ijsbaan. Een van de eerste bezoekers trekt er al haar baantjes. Wie luier van aard is, kan bij de Zwaluwhoeve op de massagetafel gaan liggen.

Al Gore

Dat de Nederlandse toerist duurzamer wil reizen – een nieuwe trend blijkt uit onderzoek van het NBTC – komt niet echt tot uitdrukking in de dure, dikke folders die touroperators de bezoekers aanbieden. De bomen uit de jungle waar toeristen heen willen, liggen hier al voor het oprapen. Letterlijk. Kilo's papier gaan van de hand. Duurzaam reizen? Het massatoerisme viert hoogtij in Utrecht. Milieu-evangelist Al Gore zal er ongetwijfeld zijn vragen bij hebben.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 januari 2008 - 1790

Dit past bij 'Glossy vakantiefolders maken begerig'