1

Weg dit weekend

De uitstapjes van dit weekend op een rij

Redactioneel door

archief oud artikel 10 januari 2008 Inpakken, Barcelona, oldtimers en Afghanistan. Dat zijn de ingrediënten voor weer een veel belovend weekend. Geniet van de vrije dagen, ingevuld met een van onderstaande activiteiten.

Inpakken in Rotterdam

Op zaterdag 12 januari organiseert Museum Boijmans Van Beuningen een gratis open dag met activiteiten rondom inpakken, uitpakken en reizen van kunstwerken en het (ver)bouwen van het museum. Bijzonder is dat voor het oog van het publiek de tentoonstelling ' Vreemde dingen: Surrealisme en design' wordt ingepakt. Tijdens een lezing vertelt het sectorhoofd Collectie & Onderzoek van het museum over het jaarlijkse transport van honderden kunstwerken. Kinderen kunnen in het Kunstlab deelnemen aan een workshop, waar ze een bijzonder opbergkistje voor eigen kostbaarheden maken. Een kinderkoor treedt op bij het, recent in bruikleen gegeven, werk van Jeff Wall, genaamd 'Little Children'. 's Middags klinkt nog meer live muziek, en gaat een familierondleiding in op de vraag wat een museum nu eigenlijk is. Wat is in een museum te beleven en hoe gaan verzamelen en bewaren in zijn werk? Boijmans Van Beuningen presenteert tijdens deze open dag ook de plannen voor de verbouwingen die op stapel staan. De dag sluit met een nieuwjaarsborrel.

Laatste kans

Een aantal leuke tentoonstellingen sluit volgende week. Grijp daarom dit weekend nog de kans om deze musea te bezoeken:
  • Audrey Hepburn, een koekje, de laatste hertogin van Gelre of een onbekende prostituee? Nog tot 13 januari zijn al deze Arnhemse Meisjes te zien in het Historisch Museum Arnhem.
  • Nog tot 13 januari brengen schilders uit de Gouden eeuw hun landgenoten 'Hollanders in beeld' in het Mauritshuis. De tentoonstelling in Den Haag gaat ook over het sociale en politieke leven, over mode en over aanzien.
  • De 'Winters van weleer' zijn alleen dit weekend nog te beleven in het Historisch Openluchtmuseum in Arnhem.

Afghanistan ontdekt

In de week dat de film 'The Kite Runner' in première gaat is een bezoek aan de Themadag Afghanistan in het Museum voor Volkenkunde een mooi aansluitend uitje. Op zondag 13 januari geven, van 14.00 uur tot 15.00 uur, Afghaanse muzikanten een optreden. De broers Nasir en Munir Aziz kregen te maken met het Taliban regime dat muziek maken verbood. In het geheim probeerden ze de Afghaanse muziektradities in ere te houden. Het resultaat hiervan laten ze samen met zangeres Vera van der Poel en gitarist Tjeerd van Zanen horen. Van 15.30 uur tot 16.30 uur staat de lezing Afghanistan: 'modern conflict met diepe en brede wortels' op het programma. Napraten met de lezingleider en conservator, dr. W. Vogelsang, is mogelijk tijdens een aansluitende borrel. Het bezoek is natuurlijk te combineren met een bezoek aan 'Als het ijs smelt', een interactieve tentoonstelling waarin bewoners van de Noordpoolgebieden aan het woord komen. Ook voor de kinderen zijn deze zondag speciale activiteiten georganiseerd, zoals een kinderrondleiding door de Afrika zaal om 13.30 uur en om 14.30 uur een ijzingwekkend verhaal en hartverwarmend sprookje over 'Als het ijs smelt'.

Rupsvoertuig uit 'Oorlogswinter'

Liefhebbers van oldtimermotoren en -brommers kunnen komend weekend terecht op de Internationale Oldtimerbeurs in Autotron Rosmalen. Op zaterdag 12 en zondag 13 januari staan vele pronkstukken opgesteld. Bijzonder is de aanwezigheid van een rupsvoertuig dat volgende maand een rol gaat spelen in de verfilming van 'Oorlogswinter', een boek van Jan Terlouw. Hierin verplaatsten Duitse soldaten zich in de Tweede Wereldoorlog naar Rusland. Tijdens de Internationale Oldtimerbeurs zullen daarnaast talrijke motor- en brommerclubs in Autotron Rosmalen neerstrijken met opvallende, oude en unieke modellen. Ook zullen tientallen nationale en internationale airbrush-kunstenaars demonstraties verzorgen. Niet alleen tweewielers, in alle soorten en maten, worden van een afbeelding voorzien, maar ook car-art, portrait-art en body-paint maken onderdeel uit van deze show.

Spaanse sferen

Op vrijdagavond is het Van Gogh Museum tot 22.00 uur geopend klinkt muziek door het gebouw. Tijdens de tentoonstelling Barcelona 1900 staan de vrijdagavonden in het teken van het Barcelona anno nu. Op vrijdag 11 januari treedt het Tramuntana Quintet op in de centrale hal van het museum. Ze spelen, vanaf 20.00 uur, klassieke muziek voor blaaskwintet van Catalaanse componisten uit de 19de en 20ste eeuw. Al eerder, vanaf 18.30 uur, is het museum gevuld met de muziekmixen van DJ x-0-x (Arjan van Sorge). Hij is bekend om het neerzetten van een sfeer die past bij een bepaald thema of locatie. Een bezoek aan de tentoonstelling Barcelona 1900 kan natuurlijk ook. Maak als het ware een tocht door de Spaanse stad en de architectonische gedaantewisseling die het doormaakte tijdens de sociale en artistieke bloeiperiode van de jaren 1880-1909.

Vakantiebeurs

Dit weekend is de
Vakantiebeurs nog te bezoeken in de Utrechtse Jaarbeurs, lees het verslag van onze redacteur.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 januari 2008 - 1810

Dit past bij 'Weg dit weekend'