1

Laat maar waaien

Redactioneel door

archief oud artikel 20 februari 2008 Amsterdam, Noord-Holland Als we tegenwoordig nog waaiers gebruikten zien ze er uit als de ontwerpen in het Tassenmuseum Hendrikje. De tentoonstelling heet dan ook: ‘Fantastic, waaiers: van modeaccessoire tot eigentijds ontwerp’. In Amsterdam zijn tot en met 12 mei 2008 de nieuwe versies te zien in combinatie met historische exemplaren uit de collectie Felix Tal.

"Uitgangspunt voor de tentoonstelling is de combinatie van oud en nieuw, soms in overeenkomst, soms juist het contrast tussen oud en nieuw", verklaart conservator Jannie Polak. Naast historische waaiers uit de collectie Felix Tal zijn ook eigentijdse ontwerpen te zien. De 51 items uit collectie Felix Tal tonen de ontwikkeling van de waaier van de 17de tot en met de 19de eeuw. Materialen zoals ivoor, parelmoer, schildpaden en perkament werden hiervoor gebruikt. Maar elke met een eigen techniek en vorm passend bij de bewuste tijdsperiode en met het stempel van de vakman. "De voorstellingen op de waaierbladen vertellen iets over het leven en denken in vorige eeuwen, waarbij elke periode gebruik maakt van de in die tijd populaire stijlen en voorstellingen," vertelt het Tassenmuseum.

Eigentijdse ontwerpen

De selectie van historische waaiers is gemaakt in combinatie met de inbreng van moderne kunstenaars. In opdracht van Tassenmuseum Hendrikje vervaardigden zij ontwerpen die geïnspireerd zijn op de oude waaiers of een eigen interpretatie weergeven. Piet Paris, Mada van Gaans, Corné Gabriels, Petra Hartman, Uli Rapp en Merel Boers zijn enkelen van de ontwerpers die meewerkten aan ‘Fantastic: waaiers’. Vanuit hun eigen discipline in de beeldende en toegepaste kunst hebben ze op eigen wijze de waaier uitgebeeld.

Verhuizing

De collectie Felix Tal was jarenlang te zien in buitenplaats Beeckestijn in Velsen-Zuid. Na verkoop en sluiting van deze buitenplaats werd een nieuw onderkomen gezocht. "Gekozen is voor Tassenmuseum Hendrikje, omdat er een relatie is tussen tassen en waaiers. Beide zijn een modeaccessoire, hebben overeenkomsten wat betreft materialen, stijlen, afbeeldingen etc.," vertelt Jannie Polak. "Bovendien wordt een deel van de uit 150 waaiers bestaande collectie permanent in de vaste opstelling getoond, een belangrijke voorwaarde voor het bruikleen."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 20 februari 2008 - 1442

Dit past bij 'Laat maar waaien'