Chinese dino's in Haren

Botanische tuin toont twaalf complete skeletten

De website van de expositie in Hortus Redactioneel door

archief oud artikel 28 februari 2008 Haren, Groningen Dinosauriërs die miljoenen jaren geleden in China geleefd zouden hebben, zijn te zien in de botanische tuinen van Hortus in Haren.

Het is de grootste tentoonstelling van Chinese dinosauriërs in Europa. De botten en skeletten van deze tentoonstelling zijn nog nooit buiten China vertoond. Er zit een aantal bijzondere stukken tussen, zoals het 24-meter lange skelet van een Mamenchisaurus Hochuanensis, de grootste plantenetende dinosaurus van Azië. Er zijn twaalf volledige skeletten te zien en 73 Chinese fossielen.

Botje voor botje

"Het is een hele onderneming geweest om de skeletten en fossielen hierheen te krijgen", zegt Gerrit Hartman, directeur van Hortus Haren. "Ze zijn in vier zeecontainers naar Haren gekomen. Achttien Chinezen zijn ruim drie weken lang bezig geweest om de skeletten botje voor botje in elkaar te zetten; een uniek schouwspel."

Goed belicht

Lichtkunstenaars hebben ervoor gezorgd dat de dino's in een bijzonder sfeervol licht staan
De dinosauriërs zijn voor een deel opgesteld in een enorme hal van vijftig bij twintig meter. Lichtkunstenaars hebben ervoor gezorgd dat de dino's in een bijzonder sfeervol licht staan. Behalve de skeletten zijn er ook bewegende dino's van kunststof. Deze dinosauriërs doen echter wel erg nep aan.

Ontevreden bezoekers

Bezoekers zijn wisselend enthousiast over de dino-tentoonstelling. De entreeprijs (€ 15,-) is voor sommige bezoekers te hoog. "Het ziet er niet uit: overal ligt troep", schrijft een bezoeker op DagjeWeg.NL. "De prijs die betaald moet worden is abnormaal, aangezien je op deze tijd van het jaar niets aan de tuin hebt", schrijft een andere bezoeker, die de tuin in november bezocht. Nu het voorjaar weer voor de deur staat, is de botanische tuin vanzelfsprekend in betere staat. Een andere bezoeker is juist erg tevreden over de tentoonstelling: "Ik ben verrast door de prachtige expositie van skeletten van dinosaurussen en zeker ook de belichting daarvan. Heel bijzonder dat de Hortus Haren dit vanuit China naar Haren heeft gekregen. Dat zal ook een kapitaal gekost hebben. Naar mijn idee hebben ze dat bedrag voor de entree echt wel nodig voor de tentoonstelling. De mechanische dinosauriussen in de tuin en in de kassen zijn erg leuk voor kinderen."

Het Drents Museum in Assen heeft momenteel een tentoonstelling met terracotta beelden en het Groninger Museum heeft ook tentoonstelling over China. "Het bijzondere van de tentoonstelling bij ons in Hortus is, dat Haren precies tussen de twee musea in zit", zegt Hartman.
Lees ook: Go China!, over de tentoonstelling in Assen en Groningen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-02-26 09:36:11 - 17971