1

Grootste tulpenpanorama bijna af

Kunstenaar Leo van Ende voltooit levenswerk

TourPress Nieuws door

archief oud artikel 5 maart 2008 Voorhout, Zuid-Holland Het grootste tulpenpanorama ter wereld, Panorama Tulipland, is bijna af. Schilder Leo van den Ende heeft zijn levenswerk bijna voltooid.

In 1997 begon Leo van den Ende met schilderen van het grootste tulpenpanorama ter wereld. Bijna elf jaar later is de 68-jarige kunstenaar vrijwel klaar met  Panorama Tulipland in Voorhout. Dat is tweeënhalf jaar eerder dan verwacht. Van den Ende dacht zelf veertien jaar over het megaschilderij te doen. Desondanks heeft de kunstenaar er ongeveer achtduizend uren in gestoken.

Bollenstreek

Het enorme schilderij laat de Bollenstreek in de jaren vijftig van de vorige eeuw zien. Bloeiende bollenvelden en opvallende bouwwerken van de dorpen rondom Voorhout. Meer dan een miljoen tulpen zijn op het doek van 250 vierkante meter geschilderd. Het schilderij, met een diameter van ruim twintig meter, vier meter hoog en 63 meter lang, staat inmiddels op de lijst van internationale panorama's.

Hoogwerker

De kunstenaar gebruikt voor zijn schilderwerkzaamheden een hoogwerker en een speciale schilderstoel. Het publiek kan dit voorjaar meekijken hoe Van den Ende zijn laatste penseelstreken op het immense schilderij zet.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 maart 2008 - 1413