Voorlopig geen wolven in Oostvaardersplassen

Staatsbosbeheer: "Natuurgebieden moeten eerst aan elkaar verbonden zijn"

Nieuws door

archief oud artikel 9 april 2008 Lelystad, Flevoland Binnen afzienbare tijd lopen er zeker geen wolven in de Oostvaardersplassen. Dat stelt boswachter Hans Breeveld van Staatsbosbeheer. "Zoals gebruikelijk is de berichtgeving niet helemaal juist doorgekomen."

Het valt allemaal wel mee met de introductie van wolven in het in het 5600 hectare grote natuurgebied, zo blijkt. Er is in principe ruimte voor wolven in de Oostvaardersplassen, stelt Breeveld. Omdat ze volgens hem onderdeel zijn van 'het natuurlijk proces' is het mogelijk dat er grote roofdieren in het natuurgebied kunnen leven. Ook zijn er genoeg prooidieren aanwezig. "Maar van introductie van wolven op dit moment of binnen afzienbare tijd is geen sprake."

Nadenken

Uit het rapport dat Staatsbosbeheer, beheerder van de Oostvaardersplassen, dinsdag presenteerde, blijkt ook dat de natuurorganisatie alleen nadenkt over een introductie van grote roofdieren als wolf, lynx en bruine beer. Voordat daar sprake van kan zijn, moet het natuurgebied verbonden zijn met andere gebieden als de Veluwe. In de toekomst wordt het gebied onderdeel van de Ecologische Hoofdstructuur, een toekomstig netwerk van Nederlandse en buitenlandse natuurgebieden.

Barrières

Pas dan kan serieus overwogen worden om wolven te introduceren, zegt Breeveld. "Op dit moment is daar geen sprake van, hoewel de wolf in Europa steeds meer oprukt. Dit laat wel zien, dat in geval de huidige barrières die er nu bestaan in Europa zouden worden opgeheven, de wolf meer terrein kan winnen dan nu reeds het geval is."

Laatst gewijzigd: 2022-12-28 13:15:11 · Gepubliceerd: 2008-04-09 12:33:15 - 6090

Dit past bij 'Voorlopig geen wolven in Oostvaardersplassen'