Grote brand in Schutterijmuseum in Steyl

Talloze collectie-items onherstelbaar beschadigd

Nieuws door

archief oud artikel 10 april 2008 Steyl, Limburg In het Schutterijmuseum in Steyl heeft vanochtend vroeg een grote brand gewoed. De brand ontstond op de zolder van het voormalige klooster. Het is nog niet bekend wat de oorzaak is van de brand. Gevreesd wordt dat het overgrote deel van de collectie verloren is gegaan in het vuur.

De brand brak vanochtend om 5.15 uur uit. Rond 7.30 uur waren de brandweerkorpsen uit Tegelen, Venlo, Belfeld en Venary de brand meester. De korpsen hebben echter niet kunnen voorkomen dat de brand grote schade heeft aangericht in het museum. Hoe groot de schade precies is, is nog niet bekend. Wel is te zeggen dat de meeste stukken uit het museum schade hebben opgelopen of zijn verwoest.

Zolder

Het vuur sloeg over een lengte van zeker 40 meter uit het dak. De brand ontstond op de zolder van het Limburgs Schutterijmuseum. Rond 6.30 uur dreigde de vuurhaard over te slaan naar de een verdieping lager gelegen expositieruimte van het museum. Snel zijn toen een aantal poppen met schutterskleding in veiligheid gebracht.

Schutterijmuseum

Het in 2001 geopende Schutterijmuseum ligt in de voormalige kapel Notre Dame van het monumentale kloostercomplex van de Missiepaters van Steyl. Het museum bevat een grote collectie aan attributen, uniformen, foto's, vaandels, koningszilver, geweren, kogels, oorkondes en talloze andere bezienswaardigheden uit het rijke schuttersleven in Limburg. In het museum wordt eeuwenoude geschiedenis van de schutterijen uit Belgisch en Nederlands Limburg gekoppeld aan de hedendaagse beleving ervan.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 april 2008 - 527

Dit past bij 'Grote brand in Schutterijmuseum in Steyl'