Weg dit weekend

 
Redactioneel door

Verdiepen in de geschiedenis of toch de natuur

11 april 2008 Of het nu dit weekend gaat regenen of dat het droog blijft, voor alle omstandigheden heeft DagjeWeg.NL voor u uittips geselecteerd. Bezoek de verschillende kunst- en antiekwinkels tijdens de antiekroute of ga naar het Archeon waar u vele ambachten kunt bewonderen.

Antiekroute

Van vrijdag 11 tot en met zondag 20 april vindt in de Brabanthallen in Den Bosch de 42e Art & Antique Fair ’s-Hertogenbosch plaats. De oudste kunst -en antiekbeurs van Nederland begon in 1967 met zes antiquairs in kasteel Bouvigne in Breda. Inmiddels is het uitgegroeid tot een groot evenement in Den Bosch met maar liefst 90 vooraanstaande exposanten uit Nederland, België en Duitsland. De kwaliteit is hoog en de verscheidenheid groot: van kunstwerken van twee eeuwen voor Christus tot objecten van nu.
Wie geen genoeg kan krijgen van antiek, kan deelnemen aan de Antiekroute in de Bommelerwaard en de Betuwe. Tot en met 13 april staan vele kunst-, antiek- en brocantewinkels en -galerieën open voor publiek. Vaak gaat het om bijzonder karakteristieke panden. Via de website van de Antiekroute kunt u zelf uw route samenstellen.

Koper drijven

Aanstaande zondag, 13 april, van 13.00 tot 17.00 uur, is er in het Boerenbondsmuseum in Gemert een demonstratie koper drijven. Een bekwame koperdrijver zal met een hamer diverse (gebruiks)voorwerpen maken van koper. Ook worden diverse resultaten van zijn werkzaamheden tentoongesteld.

Broedvogels rond de plas

Op 13 april kunnen vogelliefhebbers een tocht maken door het terrein van Landgoed Ennemaborgh in het Groningse landschap. Gewapend met een verrekijker en met stoere stappers gaan de wandelaars het terrein van Ennemaborgh verkennen, op zoek naar broedvogels rond de plas. De wandeling gaat niet over paden maar door bebost gebied en ruigte. In de rust en stilte van het gebied broeden veel vogels, vooral vogels die van water houden zoals karekiet, rietzanger, fitis en misschien is zelfs de blauwborst aanwezig.

Vier eeuwen landschap door grootmeesters

Gouden duinen, strand met schepen, grazige weiden, molens onder een wolkenlucht. Nederlandse schilders ontdekten, als eersten in Europa, de schoonheid van hun eigen landschap. Sinds de 17de eeuw is de natuur voor hen meer dan een verzameling bomen, zand, water en lucht. Al spelend met licht, kleur en compositie maakten ze onze alledaagse omgeving tot iets bijzonders. In ‘De Ontdekking van Nederland’ maakt Henk van Os duidelijk dat wat wij vandaag de dag mooi vinden aan het Nederlandse landschap vooral bepaald is door schilders. De tentoonstelling vindt plaats van 12 juni tot en met 28 september 2008 in CODA Museum te Apeldoorn, en is onderdeel van de eerste Triënnale Apeldoorn.

Ouderensongfestival

Na negen voorrondes met bijna tweehonderd kandidaten zullen uiteindelijk 18 geselecteerde kandidaten in de eerste halve finale staan van het Ouderen Songfestival in het Zaantheater in Zaandam op zondag 13 april aanstaande. Ze gaan de strijd aan voor een begeerde plek in de Grande Finale. De deskundige jury maakt de selectie. Slechts 16 finalisten kunnen in de Grande Finale in de Stadsschouwburg van Amsterdam staan. De achttien zangers/zangeressen allen 55 jaar en ouder, brengen diverse genres ten gehore zoals klassiek, jazz, opera, musical en niet te vergeten; het levenslied.

Weekend van het Ambacht

Ter afsluiting van de Nationale Week van het Ambacht staan eeuwen oude ambachten dit weekend centraal in Archeon. Ervaar de vaardigheden van de ambachtsmensen en de duurzaamheid van hun producten. De Middeleeuwen zijn natuurlijk bekend om hun vele handwerkers en beoefenaars van de klassieke ambachten. De hout en been bewerker, de schrijnwerker, de smid, de manden vlechter, de schoenmaker, de bakker, de tingieter, pottenbakker en de weefster. Het kantrechten van boomstammen, glas in lood, touw slaan, vilten. Maar ook in de prehistorie werden alle gebruiksvoorwerpen met de hand gemaakt. Het bewerken van vuursteen, het twijnen van touw, huiden bewerken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-04-11 10:52:43 - 1051

Dit is interessant