Deutsche Bahn wekt ongeloof bij publiek

 deel via WhatsApp | Nieuws door

Duitse spoorwegen weigert mee te werken aan tentoonstelling WO II

16 april 2008 Naar schatting kwamen een miljoen kinderen uit Europa in de Tweede Wereldoorlog om in de vernietigingskampen van de nazi’s. Een speciale tentoonstelling over de reis naar de kampen geeft een beeld van de centrale rol van de toenmalige Reichsbahn tijdens de Holocaust. De huidige Deutsche Bahn ligt echter dwars en wil niet dat de "Zug der Erinnerung" (Trein van de Herinnering) het centraal station van Berlijn aandoet.

In twee oude wagons wordt herinnerd aan het lot van kinderen die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi's zijn omgebracht. De authentieke "Zug der Erinnerung" rijdt sinds november door Duitsland en is nu in Berlijn. De organisatie van de tentoonstelling wilde de trein een paar dagen op het Centraal Station van Berlijn laten staan, maar dat weigerde de Deutsche Bahn. De stoomlocomotief stinkt en zou de brandblusinstallatie kunnen activeren, volgens de spoorwegen. Daarnaast was er te weinig plaats op het station.

Protest

Dat maakte vorige week de Duitse Spoorwegen mikpunt van protest, zeker nadat duidelijk was geworden dat de tentoonstelling, een initiatief van vrijwilligers, ook nog eens honderdduizend euro moet betalen aan de Deutsche Bahn voor het gebruik van het spoor en de perrons. Hans Rüdiger Minow, voorzitter van de "Zug der Erinnerung", reageert ontsteld op het bericht van de Duitse spoorwegen: "Voor de Deutsche Bahnhof is 'punktlichkeit' kennelijk nog steeds belangrijker dan nadenken over het eigen verleden." De voorzitter toonde zich gisteren blij dat de trein is aangekomen op het Ostbahnhof in Berlijn, het aangewezen alternatief. Ook voor die plek, waar duizenden op transport zijn gezet, had de tentoonstelling in eerste instantie geen toestemming. Dankzij het protest van Duitsers die de expositie een warm hart toedragen, mocht de trein er uiteindelijk toch blijven staan.

Zug der Erinnerung

In de twee krappe wagons, waaruit de Duitse tentoonstelling bestaat, zijn korte biografieën te zien en te lezen van kinderen uit heel Europa. Gedocumenteerd is ook hun transport naar de vernietigingskampen. De Nederlandse Hertha Aussen schrijft vanuit de trein aan haar vriendin: "Mijn liefste Netty, de laatste afscheidskaart ontvang je vanuit de trein, (...) het is benauwd in de veewagen. Tot een spoedig weerzien in ons dierbaar Hollandje. Vaarwel, een kus, Hertha." Behalve van Joodse kinderen zijn er ook portretten van kinderen van Sinti en Roma komaf en van zieke en gehandicapte kinderen; allen het 'Arische volk onwaardig'.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-04-16 15:15:16 - 827

Kijk ook bij...

1 reactie