Mode van het witte doek

Centraal Museum |  deel via WhatsApp | Redactioneel door

Tentoonstelling 'Script' in Centraal Museum Utrecht

10 december 2007 Utrecht, Utrecht Mode en meubels in films, vertellen veel over de tijd waarin de film is gemaakt. Het Centraal Museum in Utrecht toont tot 8 augustus 2009 de tentoonstelling 'Script', waarin bezoekers de tijd zien verstrijken aan de hand van filmkostuums. Voor filmliefhebbers zal dat een feest van herkenning zijn, want bezoekers kunnen zelf een rol spelen in een aantal klassiekers.

Met de kleren die je draagt, vertel je veel over jezelf. Dat geldt vandaag, maar dat gold ook al drie eeuwen geleden. In de achttiende eeuw is de mode-industrie ontstaan. Mensen op de boulevards van grote steden wilden met hun kleding tonen dat ze bij de tijd waren. Trends in de mode worden niet meer alleen overgedragen op straat, maar vooral op televisie en in films.

Invloedrijke films

Sommige films hebben grote invloed gehad op de mode en cultuur of laten goed de tijdgeest zien waarin de film gemaakt is. De sciencefictionfilm 'Blade Runner' heeft bijvoorbeeld grote invloed gehad op de vormgeving van de cyberpunk in het uitgaansleven van de jaren tachtig en negentig. In het kostuumdrama 'Sense and Sensibility' weerspiegelen kleding en meubels cultuurhistorische ontwikkelingen van die tijd. In de tentoonstelling 'Script', presenteert het Centraal Museum in Utrecht mode en meubels in een filmische setting. Topstukken uit de mode- en interieurgeschiedenis laten zo zien hoe de tijd is verstreken. Japonnen, servieskasten en canapés, maar ook ontwerpen van Rietveld en de nieuwste mode van bijvoorbeeld Jean Paul Gaultier. De doorlopende filmische ervaring van 'Script' vertelt de geschiedenis van de laatste decennia op een boeiende en aansprekende manier.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-12-10 11:42:27 - 1748