Zuiderzeemuseum verandert koers

Het opnieuw geopende museum toont voortaan moderne kunst

Het Zuiderzeemuseum Nieuws door

archief oud artikel 5 juni 2008 Enkhuizen, Noord-Holland Het vernieuwde Zuiderzeemuseum gooit het over een andere boeg: meer moderne kunst en design. Het 60-jarige museum werd gisteren door minister Plasterk heropend.

Voorheen toonde het museum vooral de geschiedenis van de dorpen rond de Zuiderzee. De collectie bestond voor een groot deel uit visnetten en boten. Van dat imago wil het museum juist af, zegt museumdirecteur Schilp in het Reformatorisch Dagblad (RD): "Een museum dat de geschiedenis laat zien, is een dood museum".

Andere koers varen

De bezoekersaantallen van het museum liepen terug, waardoor de directie langzaamaan van koers is veranderd. De nadruk werd de laatste jaren meer en meer op moderne kunst gelegd. Ook zijn er de afgelopen jaren veel spraakmakende tijdelijke tentoonstellingen te zien geweest in het Zuiderzeemuseum. In het vernieuwde museum moeten vooral verhalen vanuit het heden verteld worden, vindt Schilp. "We willen niet dat mensen tot in lengte van dagen denken dat we alleen visnetten en klompen laten zien", zegt de museumdirecteur in het RD.

De koerswijziging lijkt te werken, want het museum heeft sinds 2006 75.000 extra bezoekers getrokken. Ruim een kwart miljoen mensen bezoekt nu jaarlijks het Zuiderzeemuseum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 5 juni 2008 - 829

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Vanaf volgende week te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Binnen enkele weken te bezoeken

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...