Waanzinnige walvissen

Tentoonstelling 'De Walvis' in Zuiderzeemuseum

Zuiderzeemuseum Redactioneel door

archief oud artikel 17 december 2007 Enkhuizen, Noord-Holland Walvissen zijn indrukwekkende dieren. Er komt steeds meer kritiek op walvisvaart, maar Nederlandse walvisvaarders hebben in de zeventiende eeuw veel op walvissen gejaagd. In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is tot 27 juli de tentoonstelling 'De Walvis' te zien.

Toen er in november een bultrugwalvis werd waargenomen bij de kust van IJmuiden, stroomden honderden natuurliefhebbers naar de kust om het dier te zien. Dat is niet zo gek, want walvissen zijn imposante en zeer zeldzame dieren. Wie eens een walvis van dichtbij wil zien, kan tot 27 juli naar het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daar is de tentoonstelling 'De Walvis' te zien. Deze expositie laat alles over walvissen en walvisvaart zien. Het museum legt er grote nadruk op dat de walvissen beschermd moeten worden tegen walvisvaart.

Voor jonge bezoekers

Op de binnenplaats van het museum zwemmen levensechte bultruggen. De speciale kinderactiviteiten en natuurfilms, maken 'De Walvis' een avontuurlijke en leerzame belevenis voor kinderen.

De tentoonstelling is samen met het Wereld Natuur Fonds (WNF) gemaakt. Deze organisatie werkt wereldwijd aan de bescherming van walvissen, bijvoorbeeld door het opzetten van projecten voor duurzaam walvistoerisme. Donateurs van het WNF krijgen het tweede toegangskaartje voor deze tentoonstelling gratis, als ze de kortingsbon uitprinten.

IJsbaan in het Zuiderzeemuseum

Tot 13 januari is het park bij het museum omgetoverd tot een winterpark met een echte ijsbaan. Bezoekers krijgen Friese doorlopers ondergebonden en kunnen van de traditionele wintersfeer genieten (inclusief koek & zopie). Voor scholen wordt er zelfs een schaatswedstrijd georganiseerd.


De ijsbaan is geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur. Op vrijdag 21 december is er een avondopenstelling van 18.00 uur tot 21.00 uur. Het museum is op maandagen, Eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag gesloten. Een losse schaatskaart kost €5,- p.p. en een tienrittenkaart €20,- p.p. Een combikaart (museum en park) kost €12,50 voor volwassenen en €7,50 voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar. Schaatshuur is €1,- per persoon, maar Friese doorlopers zijn gratis te gebruiken.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 17 december 2007 - 2493

Activiteiten Zuiderzeemuseum Enkhuizen

Nu te bezoeken

Tentoonstelling Waterwijs | Zuiderzeemuseum


Bezoek de tentoonstelling Waterwijs bij het Zuiderzeemuseum en ontdek meer over het watergebruik van toen en nu!

Binnen enkele weken te bezoeken

Tussen Kunst & Kidz


Op 4, 5 en 6 mei organiseert het Zuiderzeemuseum Tussen Kunst en Kidz voor kinderen en hun families in het buitenmuseum.

Redders op zee


De huidige Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) bestaat 200 jaar! Ter ere van dit jubileum is er in het Zuiderzeemuseum een tentoonstelling te zien over de geschiedenis en gezichten...