1

Het Nederlandse landschap in beeld

Historie, cultuur en natuur komen bij elkaar in bijzondere canon

Redactioneel door

archief oud artikel 2 juli 2008 Apeldoorn, Gelderland Dat Nederland een land is met een grote verscheidenheid aan landschappen, toont de tentoonstelling 'Canon van het Nederlandse landschap'. De foto's van de expositie laten zien wat elke provincie typeert. Hierbij komen zowel de historische als de nieuwe landschappen om de hoek kijken.

Het is misschien niet direct zichtbaar, maar ons land beschikt over een grote verscheidenheid aan landschappen: van de Weerribben en de Utrechtse Heuvelrug tot de Biesbosch en de bollenstreek. Een net terugkerende vakantieganger vergeet nog wel eens het eigen land te waarderen. De tentoonstelling 'de Canon van Nederland' laat de variatie aan Nederlandse landschappen zien en hoe dit in de jaren heen is veranderd. Vanaf 3 juli is de expositie te bezoeken in de Apeldoornse 'Nettenfabriek', als onderdeel van de Internationale Triënnale Apeldoorn. 

Verrommeling

Een huisje hier, een bedrijfje daar, een windmolen zus, parkje zo. Het lijkt soms alsof er geen enkele logica zit in de vorming van het Nederlandse landschap. Volgens de tentoonstelling is het tegenovergestelde waar. De selectie landschappen weerspiegelt de typerende ontwikkelingen, tendensen en beslissingen in de Nederlandse cultuur en hoe deze tot uiting komen in de vorming van de landschappen.

Provincies

Het is voor het eerst dat er een canon is samengesteld van het Nederlandse landschap. De twaalf Nederlandse provincies hebben in samenwerking met de rijksadviseur voor het landschap, Dirk Sijmons, gezorgd voor het in beeld brengen van de diverse Nederlandse landschappen. Elke provincie heeft verschillende landschappen genomineerd, die te zien zullen zijn op zestig grote billboards in 'de Nettenfabriek'. De landschapsbeelden zijn tot stand gekomen door een samenwerking tussen fotograaf Michiel Pothoff en landschapsarchitect Henk van Blerck.

Dirk Sijmons opent de tentoonstelling op 3 juli. Van 4 juli tot en met 28 augustus is de expositie te bezichtigen voor belangstellenden.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 juli 2008 - 3213

Dit past bij 'Het Nederlandse landschap in beeld'

1 reactie