Varende hotels onveilig

Passagiers zijn vaak niet zelfredzaam genoeg

Nieuws door

archief oud artikel 2 juli 2008 De Onderzoeksraad voor Veiligheid maakt zich zorgen over de veiligheid van passagiersschepen. Passagiers die slecht ter been zijn, kunnen zichzelf in geval van nood (bijvoorbeeld brand) te moeilijk redden.

De onderzoekscommissie werd geleid door Pieter van Vollenhoven, echtgenoot van prinses Margriet. Na een brand op een passagiersschip in 2001, begon de Onderzoeksraad voor Veiligheid aan het onderzoek. Volgens het onderzoek zijn de eigenaar, de schipper en de bemanning van passagiersschepen zijn zich onvoldoende bewust van mogelijke beperkte zelfredzaamheid van passagiers.

'Er moeten organisatorische maatregelen worden getroffen voor de brandbestrijding en om passagiers in geval van brand te redden', schrijft de Onderzoeksraad in een persbericht. "Evacuatie van – veelal beperkt mobiele – passagiers is dikwijls moeilijk, ook al omdat het lang niet altijd mogelijk is het schip bij brand tijdig aan een geschikte kade af te meren." Veel oudere schepen hoeven nog niet aan de nieuwste veiligheidseisen te voldoen. Daar komt langzaam maar zeker verandering in: in 2045 moeten alle schepen aan de strenge eisen voldoen. De Onderzoeksraad suggereert dat er een keurmerk moet komen voor schepen die zich al wel aan alle veiligheidseisen houden.
Het hele rapport is te lezen op de website van de Onderzoeksraad.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2 juli 2008 - 394

Dit past bij 'Varende hotels onveilig'