Hitlerbeeld onthoofd

Controversieel wassen beeld houdt het niet lang vol

Madame Tussauds Berlin Nieuws door

archief oud artikel 5 juli 2008 In Berlijn heeft het vandaag geopende museum Madame Tussauds de topattractie moeten verwijderen uit het assortiment. Het wassen beeld van Hitler is aangevallen door een woedende man, en daarbij ernstig beschadigd.

De eerste bezoeker van de Berlijnse vestiging van Madame Tussauds liet het beeld met rust, de tweede bezoeker kon het kunstwerk niet verdragen. Onder het motto "Nooit meer oorlog" wierp de man zich op Hitler, en onthoofdde het 200.000 euro kostende beeld. Medewerkers trachtten Hitler nog te beschermen, waarbij een van hen lichtgewond raakte aan een been. De 41-jarige dader is ingerekend door de politie.

Discussie

Vandaag opende Madame Tussauds de eerste vestiging in Duitsland, met daarin het wassen beeld van Hitler. De Duitsers vroegen zich af of dit wel kon. Duitsland zonder Hitler kan niet, Duitsland mét nog minder. Madame Tussauds beeldde Hitler daarom uit als een gebroken, woedende man, gebogen over een kaart van het instortende Duitse rijk. Desondanks stonden veel Duitsers op hun achterste benen, anderen hadden minder moeite met deze wassen Hitler.

Londen

De Londense vestiging van Madame Tussauds kent al jaren een Hitler als wassen beeld. Noemenswaardige problemen hebben zich in Engeland nog niet voorgedaan. Integendeel, op websites als flickr.com zijn verschillende foto's te vinden van bezoekers die trots poseren met het Hitlerbeeld. In Berlijn is het verboden om het wassen beeld van de Führer te fotograferen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-07-05 14:57:39 - 589