Afscheidstentoonstelling directeur Rijksmuseum

Unieke Japanse beelden onderdeel van nieuwe tentoonstelling

Rijksmuseum Amsterdam Redactioneel door

archief oud artikel 10 juli 2008 Amsterdam, Noord-Holland Hoofddirecteur Ronald de Leeuw gaat na twaalf jaar weg bij het Rijksmuseum. Speciaal daarom heeft het museum deze zomer een persoonlijke selectie van zijn aanwinsten tentoongesteld.

Ronald de Leeuw was van 1996 tot en met 2008 directeur van het Rijksmuseum in Amsterdam. Tijdens zijn directeurschap heeft hij diverse bijzondere aanwinsten in het museum kunnen presenteren. De Philipsvleugel is ingericht met een persoonlijke selectie van schilderijen, beeldhouwwerken, zilver en keramiek.

Meesterwerken

Zo staan er bijvoorbeeld de buste van Christus (ca.1598) van de Italiaanse beeldhouwer Giovanni Caccini, het 'Havengezicht bij zonsopgang' (ca. 1637-1638) van de Franse schilder Claude Lorrain en 'Een burgemeester van Delft en zijn dochter' (1655) van de bekende schilder Jan Steen.

Tempelwachters

Naast de oude aanwinsten is er ook ruimte voor nieuwe topstukken. Het Rijksmuseum is er als eerste museum in Europa in geslaagd beelden van de Japanse tempelwachters binnen te halen. Deze twee reusachtige stukken, daterend uit de 14e eeuw, zijn meer dan twee meter hoog en wegen zo'n 250 kilo. De tempelwachters waren bedoeld om het kwaad uit een boeddhistische tempel te houden. De tentoonstelling zelf duurt tot 31 augustus, maar de beelden krijgen daarna een permanente plaats in het museum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 10 juli 2008 - 653