Dresden krijgt tweede kans

Dresden Elbe Vallei blijft op UNESCO werelderfgoedlijst

Lees ook: Werelderfgoedcommissie om de tafel Nieuws door

archief oud artikel 7 juli 2008 De werelderfgoedcommissie van UNESCO heeft besloten om Dresden Elbe Vallei op de lijst te houden, in de hoop dat de bouw van de nieuwe brug niet doorgaat en daardoor het landschap van het Duitse werelderfgoed niet verpest raakt. Dit maakte de commissie bekend tijdens de 32e jaarlijkse conventie in het Canadese Quebéc, die nog tot 10 juli duurt.

De commissie betreurt de bouw van de brug en oppert het graven van een tunnel als alternatief. Mocht de bouw toch continueren, wordt Dresden in 2009 alsnog verwijderd van de werelderfgoedlijst. Tot die tijd blijft het erfgoed op de Gevarenlijst van UNESCO staan.

Eén kans

Hoewel de UNESCO werelderfgoedcommissie vorig jaar al besloot het Duitse erfgoed van de lijst te halen, krijgt Dresden meer tijd in verband met de gerechtelijke procedures in Duitsland. De commissie vindt dat de tegenstanders van de brug meer tijd verdienen om de bouw tegen te gaan en het behoud van Dresden als werelderfgoed draagt bij aan die strijd.

Nieuw

Ondanks dat de sessie nog tot 10 juli duurt, zijn er al enkele nieuwe werelderfgoederen bekend:

  • Le Morne in Mauritius. Een ruige bergpartij die uitmondt in de Indische Oceaan in het zuidwesten van Mauritius en werd gebruikt als schuilplaats door de weggelopen slaven.
  • Al-Hijr (Madâin Sâlih), het eerste werelderfgoed in Saoedie Arabie. Het staat bekend als Hegra en is de grootst bewaarde plaats van de Nabateense beschaving ten zuiden van Petra in Jordanië.
  • Fujian Tulou, China. Een gebied met 46 gebouwen, die gebouwd zijn tussen de 12e en 20e eeuw, uitgestrekt over 120 kilometer in het zuid-westen van de provincie Fujian. Tussen rijst-, tabak-, en theevelden liggen de aarden huizen.
  • Armeense kloosters in Iran. De Armeense kloosters omvatten drie kloostergroepen uit het Armeense christelijk geloof: St Thaddeus, St Stepanos en de Kapel van Dzordzor. Deze bouwwerken, waarvan St Stepanos de oudse is, dateren van de 7e eeuw en zijn voorbeelden van de uitzonderlijke en universele waardevolle Armeense architectuur.


Na 10 juli is de lijst van alle nieuw toegevoegde en verwijderde werelderfgoederen bekend. DagjeWeg.NL publiceert de volledige lijst zo snel mogelijk.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2008-07-07 15:05:40 - 1077