Vele stemmen op North Sea Jazz Festival

Vocale jazz centraal op mega-festival in Ahoy

Redactioneel door

archief oud artikel 9 juli 2008 Rotterdam, Zuid-Holland 's Werelds grootste indoor jazzfestival staat voor de deur. Het komend weekend trekken tussen de 60.000 en 70.000 bezoekers uit binnen- en buitenland naar Ahoy Rotterdam voor North Sea Jazz. De organisatie heeft alles uit de kast gehaald om er spectaculaire dagen van te maken. Vijftien podia, ruim duizend artiesten en een ongelooflijk ruim muzikaal palet.

Variatie

Het North Sea Jazz Festival is wereldberoemd om haar grote variatie aan muziekstijlen, variërend van traditionele New Orleans jazz, swing, bop, free jazz, fusion, avant-garde jazz en elektronic jazz. Maar ook blues, gospel, funk, soul, r&b, hiphop, world beat en latin komen aan bod.

'Stem'

Het centrale thema is 'stem'. Bekende vertegenwoordigers van de vocale jazz zijn onder andere Bobby McFerrin, Rita Reys, Cleo Laine, Sheila Jordan, Freddy Cole en Mark Murphy. Zij zullen hun stem gebruiken als jazz-instrument. Andere befaamde artiesten die het festival aandoen, zijn Alicia Keys, Chaka Khan, Jill Scott, Etta James, Sharon Stones, Angie Stone, Joe Jackson en Paul Simon. 'Wereldmuziekgangers' Youssou N'Dour, Angelique Kidjo, Omara Portuondo en Cristina Branco mogen ook niet vergeten worden.

Historie

North Sea Jazz heeft een rijke historie. Het festival werd opgericht door Paul Acket, een Nederlandse zakenman en jazzliefhebber. Acket had in de jaren '60 een vermogen vergaard met muziekbladen. In 1975 verkocht hij zijn bedrijf en ging hij zich toeleggen op de ontwikkeling en organisatie van het North Sea Jazz Festival. Hij wilde een diversiteit aan jazzstijlen aan het publiek presenteren. De eerste editie vond in 1976 plaats in het Haagse Nederlands Congresgebouw. Er kwamen ongeveer 9.000 bezoekers op de 300 muzikanten en zes podia af. Jarenlang was het Congresgebouw decor voor het festival, maar in 2006 besloot de organisatie om naar Rotterdam Ahoy te verhuizen. Het gebouw kon niet meer voldoen aan het groeiende bezoekersaantal.

Succes

Ahoy toont zich een waardig vervanger. De eerste editie in het sportpaleis was een groot succes. Na vorig jaar waren de reacties nog lovender. Het gelauwerde evenement blijft jazzliefhebbers trekken van over de hele wereld.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 9 juli 2008 - 2159

Dit past bij 'Vele stemmen op North Sea Jazz Festival'