Duitsland en Nederland worden één

Eerste editie van de Muziek Biennale Niederrhein

Redactioneel door

archief oud artikel 28 juli 2008 Nederlanders en Duitsers zie je niet zo snel bij elkaar op de koffie. Jammer, vindt Marcel Tabbers, coördinator van de Muziek Biennale Niederrhein. Deze 'haringwurst' hoopt met het festival structuren over de grens te verbeteren.

Op de vraag of het juist een Duits of Nederlands festival is, reageert Tabbers nuchter. "Het is een Duits-Nederlands festival. Dat is ook de kracht van de Muziek Biennale Niederrhein. De afgelopen maanden heb ik nog nooit zoveel Duitse mensen leren kennen."

De Muziek Biennale Niederrhein is voor liefhebbers van alle soorten muziek. De toegangsprijs verschilt per concert. Kijk op de website voor de tijden en de prijzen.

Eerste editie

Van 29 augustus tot 23 november 2008 vindt het festival voor het eerst plaats. In de hele Niederrhein, een gebied dat begint in Noord-Limburg en zich uitstrekt over de Duitse grens, worden zestig concerten gehouden in kloosters, kerken, kastelen, landhuizen, boerderijen, musea, tuinen en parken. Tabbers: "De artiesten komen niet allemaal uit de regio, maar hebben wel een binding met de Niederrhein." Hedendaagse muziek wordt afgewisseld met jazz en klassiek.

Niederrhein

"Iedereen loopt altijd door deze prachtige omgeving, maar niemand staat er ooit bij stil. Hopelijk doen mensen dat nu wel."
De Niederrhein is altijd een doorgangsgebied geweest voor Romeinen, Franken, Spanjaarden, Fransen en Pruisen. "Het thema is daarom ook passanten", laat Tabbers weten. "Iedereen loopt altijd door deze prachtige omgeving, maar niemand staat er ooit bij stil. Hopelijk doen mensen dat nu wel."

Dead End

Wie de brochure doorleest, verdrinkt bijna in de hoeveelheid opties. Waar zou Tabbers zelf naar toe gaan als hij slechts één activiteit mocht bezoeken? "Naar Dead End. Dat is een bijzonder crossmediaal project, geschreven door Leon de Winter", vertelt hij. Dead End is een opera-achtig toneelstuk, maar met behulp van ruimtelijke installaties en videoinstallaties worden andere zintuigelijke samenhangen gecreeerd. Tabbers: "Op 28 september zit ik in Krefeld."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 28 juli 2008 - 567

Dit past bij 'Duitsland en Nederland worden één'