'La Grande Dame' is thuis

Stoomschip ss Rotterdam arriveert in Rotterdamse haven

Nieuws door

archief oud artikel 4 augustus 2008 Rotterdam, Zuid-Holland Het stoomschip ss Rotterdam kwam vanochtend aan in de haven van Rotterdam. De afgelopen twee jaar lag het cruiseschip in de Duitse Wilhelmshaven, waar het klassieke vaartuig volledig onder handen is genomen.

De inwoners van de Maasstad zijn tevreden met de terugkeer van 'La Grande Dame', zoals de ss liefkozend wordt genoemd. Veel oude Rotterdammers hebben ooit aan boord of aan de bouw van het cruiseschip gewerkt. De reacties waren daarom erg enthousiast toen de Rotterdamse woningbouwvereniging Woonbron in 2005 besloot om het stoomschip te kopen voor het symbolische bedrag van twee miljoen euro.

Dit is een hoofdpijnproject

'Hoofdpijnproject'

Na de aankoop volgde een zware kater voor Woonbron. De vereniging legde twintig tot 24 miljoen euro opzij voor de renovatie, maar tot nu toe heeft het project 175 miljoen euro gekost. Bestuursvoorzitter Martin Kromwijk van Woonbron noemde de ss Rotterdam een 'hoofdpijnproject.' Hij had de complexiteit van de renovatie volledig onderschat.

Opening

De toekomst lijkt een stuk rooskleuriger. De ss Rotterdam meerde vandaag af in het hartje van de Rotterdam. Nog een paar maanden hard werken en dan volgt de opening van de toeristische trekpleister. In de nabije toekomst gaat de ss Rotterdam dienst doen als hotel, congresruimte en opleidingsinstituut.

De ss Rotterdam werd gedoopt door koningin Juliana op 13 september 1958. In 1959 vond de eerste proefvaart plaats. In de eerste tien jaar pendelde het cruiseschip voornamelijk tussen Rotterdam en New York, maar ook plaatsen als Taiwan, Honkong en Yokohama werden aangedaan. Door het toenemende vliegverkeer stopte het pendelvervoer in 1968 en richtte de ss zich vooral op cruises. In de winter reisde het schip af naar het Caraibisch gebied en in de zomer werd Alaska bezocht. Eind 2000 ging het stoomschip met pensioen. Bedrijvendokter Joep van den Nieuwenhuyzen nam het schip onder zijn hoede met als doel er een drijvend hotel, restaurant en congrescentrum van te maken. Woonbron nam in 2005 het stokje van hem over.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 4 augustus 2008 - 1469

Dit past bij ''La Grande Dame' is thuis'