"De franstaligen gooiden punaises voor de fietsen"

Jaarlijkse fiets- en wandeltocht 'De Gordel' alweer verstoord door Walen

Nieuws door

archief oud artikel 8 september 2008 Een Vlaamse fietstocht is gisteren verstoord door franstalige Belgen. Boze Walen verplaatsten verkeersborden en strooiden punaises. Het is niet de eerste keer dat 'De Gordel' werd verstoort, 'het is inmiddels een traditie'.

Vlamingen en Walen staan elkaar vooral in de grensgebieden naar het leven. De ring (gordel) rond Brussel is zo'n grensgebied. "Brussel zelf is officieel tweetalig, maar het gebied eromheen is Vlaams", legt Arno D'Hooge uit. Hij deed mee aan de tocht om een politiek punt te maken. "Wij vinden dat mensen Nederlands moeten leren als ze in Vlaams gebied willen wonen." Met 'wij' doelt Arno op zijn Nationalistische Studentenvereniging (NSV). De verenigingsleden liepen en fietsten met petten en linten door 'de gordel'.

"Ik denk dat het uitloopt op echte agressie"

Is De Gordel nu een recreatieve activiteit of een politiek evenement? "Het is politiek", zegt Arno. De tocht bestaat al sinds 1981 en trekt ieder jaar veel betogers en tegenstanders. Arno: "Wij willen met de tocht duidelijk maken dat het gebied rond Brussel Vlaams is en dat de inwoners ervan dus Nederlands moeten leren. De franstaligen hebben dit jaar ook een soort tegentocht gehouden, waar zij hun Waalse identiteit juist wilden promoten. Het grappige is dat wij Vlamingen meer deelnemers in die tocht hadden dan zijzelf."

Haat en agressie

Het blijft niet bij onschuldig demonstreren. Ieder jaar weer loopt de spanning tussen Vlamingen en Walen hoog op tijdens de tocht, helemaal nu de Walen hun 'tegentocht' opzettelijk op dezelfde dag organiseerden. De tocht wordt ieder jaar het doelwit van kleine pesterijen, maar sommige Walen maken het volgens Arno wel erg bont. "Ze verplaatsten verkeersborden en bezaaiden de weg met punaises. Ik ben bang dat dit geen onschuldige pesterijen zijn, maar dat er echte haat en agressie achter zit." De voorman van de Nationalistische Studentenvereniging vreest dat de wederzijdse onmin uiteindelijk meer en meer zal uitlopen op echte agressie.

De Gordel wordt ieder jaar georganiseerd en bracht dit jaar (de 28e keer)58.049 mensen op de been, waarvan de meeste vertrokken vanuit Zaventem. Wie volgend jaar getuige wil zijn van de politiek geladen fiets- en wandeltocht, kan op 6 september 2009 naar één van de vertrekpunten. Fietsliefhebbers doen er goed aan bandenplakspullen mee te nemen, want er kunnen punaises op de weg liggen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 8 september 2008 - 357

Dit past bij '"De franstaligen gooiden punaises voor de fietsen"'

1 reactie