Weg dit weekend

Bezoek voor de laatste keer diverse tentoonstellingen

Redactioneel door

archief oud artikel 13 september 2008 Wacht niet langer meer! De onderstaande tentoonstellingen zijn met zorg geselecteerd door DagjeWeg.NL en lopen dit weekend af. Kom uit uw bed, trek kinderen achter de computer vandaan en snuif de cultuur.

'The Colours of China'

De Olympische Spelen zijn inmiddels al ver achter de rug. Dit is voor de Rijksuniversiteit Groningen echter geen reden om de tentoonstelling te beëindigen. In het Universiteitsmuseum wordt dit weekend voor de laatste keer ruim aandacht besteed aan het Land van de Rijzende Zon. Traditionele Chinese feestkleding tegenover het Mao-uniform. Een grote diversiteit onder verschillende bevolkingsgroepen van dit land. Wie draagt wat, en waarom?

Utrecht viert feest, want het is 14 september Culturele Zondag. De opening van het culturele seizoen biedt u opera, Open Huizen, Kindercabaret, workshops, Utrechtse ensembles en nog veel meer. Het is niet te vergeten ook Autovrije Zondag. Dus pak de fiets en vier het Autovrije Uitfeest!

'Desert Songs'

Maak dit weekend voor de laatste keer een audiovisuele tocht door de woestijn van Egypte en Soedan. In het Museon in Den Haag speelt Desert Songs zich af in de intimiteit van een ruime Arabische tent. Arita Baaijens vertelt in zes kleine beeldverhalen over haar grote liefde en verslaving: de woestijn. Ze legt uit hoe zij zich voorbereidt, hoe zij op de kamelenmarkt de dieren kiest om mee te gaan trekken. Ze neemt je mee naar de nomaden en laat zien hoe deze overleven in de extreme omstandigheden van de woestijn. Tevens bezoekt zij haar oude vrienden in het door oorlog geteisterde Darfur.

Schedels in Vlaardingen

Spectaculaire vondsten en reconstructies van schedels in het Visserijmuseum in Vlaardingen. De schedels zijn van 11e eeuwse Vlaardingers. Door de vondsten en reconstructies kom je een hoop over deze personen te weten.

Zwitserse bergkinderen

In 1996 werd in een Zwitsers chalet het omvangrijke fotoarchief van persfotograaf Emil Brunner ontdekt. Het archief omvatte ruim 1700 kinderportretten, waarvan de Kunsthal Rotterdam een ruime selectie tentoonstelt. De zwart-witfoto's, waaronder ook vintage prints, zijn in 1943-44 in het gebied Bündner Oberlands gemaakt. Een hele generatie uit dit berggebied kijkt met onbevangen blik Brunners camera in. De jonge gezichten weerspiegelen het ogenschijnlijk gemoedelijke plattelandsleven in de Zwitserse bergdorpen tijdens de oorlogsjaren.

'Be(com)ing Dutch'

De tentoonstelling Be(com)ing Dutch is onderdeel van een grootschalig project dat al twee jaar loopt. Gedurende die tijd heeft het Van Abbemuseum in Eindhoven zich gericht op datgene wat in Nederland gevoelige kwesties zijn geworden, zoals identiteit, nationaliteit, burgerschap en sociale cohesie. In die twee jaar zijn kunstenaars, intellectuelen, politici en de inwoners van Eindhoven uitgenodigd om mogelijke antwoorden te zoeken op lastige vragen. Wat betekent het in het in de eenentwintigste eeuw om ‘Nederlands te zijn' of ‘Nederlands te worden'? Wie zijn trouwens ‘de Nederlanders' en hoe willen we door onszelf en door anderen worden gezien? De uitkomst van dit hele proces is te zien in een tentoonstelling van kunstwerken in het museum en in de stad Eindhoven. Aankomend weekend loopt de tentoonstelling af. Dus... wees er voor de laatste keer bij!

'Holland - Friesland'

Het Nederlands Scheepvaartmuseum te Amsterdam wordt momenteel intensief verbouwd en is daarom voor publiek gesloten. In verschillende musea is tijdens de verbouwingsperiode een deel van de Amsterdamse collectie te zien. Zo ook in het Fries Scheepvaartmuseum in Sneek. Tot en met 14 september zijn onder meer de gouden penning en het bloemenschip van VOC-commandeur Jan de With te zien.

'Sandsculptures'

De tentoonstelling 'Sandsculptures' in Kinderdijk loopt dit weekend ten einde. Op initiatief van Werelderfgoed Kinderdijk bouwden drie ervaren zandkasteelbouwers dit jaar voor het eerst drie zandsculpturen. Deze zijn bij de Bezoekmolen, een van de negentien windmolens van Kinderdijk, te bewonderen. De zandkastelen heten 'Mensen op de dijk', 'Baby in wieg' en 'Kerk en huizen half onder water'.

Open monumentendag

Op zaterdag en zondag zijn er weer de Open Monumentendagen. Breng gratis een bezoekje aan één van de 3.000 deelenemde monumenten. Wilt u weten welke monumentale deur er in uw omgeving openstaat? Zoek op de website van Open Monumentendag.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 13 september 2008 - 719

Dit past bij 'Weg dit weekend'