1

Religie en humor onder één dak

Spraakmakende expositie in Museumpark Orientalis

Bezoek het Museumpark Orientalis! Reportage door

archief oud artikel 11 januari 2009 Heilig Landstichting, Gelderland De verhouding tussen religie en humor staat op scherp. De vrij recente aanhouding van Gregorius Nekschot vormt het bewijs. Museumpark Orientalis probeert de spanning te doorbreken met de expositie ‘Religie & Humor, Nederland anno 2008’. Van 3 oktober tot 31 januari 2010 is het religieus lachen in de Heilig Landstichting.

Het park heeft een aantal ruimtes vrij gemaakt voor de expositie. In het Joodse, Romeinse en Arabische dorp vindt u onder meer moppen, spotprenten en cartoons, kunstwerken, film- en cabaretfragmenten, liedjes en gebruiksvoorwerpen. “Religie & Humor toont een veelzijdigheid aan uitingsvormen”, vertelt Chantal de Rooij, persvoorlichter van Museumpark Orientalis.

‘Religie & Humor, Nederland anno 2008’ wordt geopend door Clemens Cornielje, Commissaris van de Koningin in Gelderland. Dit betekent tevens de start van het cultuurhistorisch festival ‘Geloven in Gelderland’, dat drie maanden duurt. Grootste verrassing is de aanwezigheid van ‘De Meiden van Halal’, die zich speciaal voor de gelegenheid hebben verdiept in het Gelders religieus erfgoed.

Speciaal voor deze openingsdag zijn er bijzondere publieksactiviteiten. Van 10.00 tot 20.00 uur is er theater, zang en muziek. Verder zijn er Suikerfeestverhalen en –hapjes, Joodse dans, workshops tempeldans, living statues en hennaschilderen. Het publiek kan de hele maand met korting naar het museum met een kortingsbon die men op geloveningelderland.nl kan downloaden. Daarnaast worden via de website 100 gratis toegangskaarten voor de openingsdag verloot.

'We willen niemand tegen de borst stoten'

Maatschappelijk debat

Met de expositie hoopt men bij te dragen aan het maatschappelijke debat omtrent vrije meningsuiting. Ander doel is de bezoeker bewust te maken van de vele gezichten en gradaties die humor heeft in verband met religieuze onderwerpen. “Joden mogen onderling moppen maken over hun eigen volk, maar als een buitenstaander dat doet, wordt het niet gewaardeerd”, legt De Rooij met een voorbeeld uit. “Van wie het komt, kan het verschil maken.”

De tentoonstelling is opgezet rond de belangrijkste zonden van jodendom, christendom en islam: woede en geweld, kwaadspreken, hebzucht en vraatzucht, macht en gezag, wellust en seks, en godslastering. Concreet? De Rooij: “In het Islamitische dorp staat het thema ‘hebzucht en vraatzucht’ centraal. De drie grootste religies uiten dikwijls kritiek op de moderne consumptiemaatschappij. Cartoonisten proberen hen hierop te pakken door te kijken naar de werkelijkheid. Hoe is het nou echt gesteld met de armenzorg?”

'Zelf aan de slag'

Er is bewust gekozen voor een goede mix van de ‘grote drie’, om problemen te voorkomen. “We willen niemand tegen de borst stoten”, zegt De Rooij. “Daarom hebben we alles ook vrij genuanceerd naar buiten gebracht. De expositie is puur informatief en we nemen absoluut geen politiek standpunt in. Mensen moeten er zelf mee aan de slag gaan.”

Bang voor woedende bezoekers is de persvoorlichter niet. “Ik ben juist benieuwd wat hun reactie is. Het kan best gebeuren dat er een cartoon van de muur gerukt wordt. Dat maakt het ook wel weer spannend.”

Hieronder alvast een tweetal moppen, gerelateerd aan een bepaald thema:

'Kwaadspreken'

Twee rabbi´s worden door de paus in audiëntie ontvangen en tonen hem een oude gravure waarop een twaalftal mannen aan een lange tafel de maaltijd gebruiken.

´Zegt u dit iets?’ ´Zeker´, zegt de paus, ´dat is het laatste avondmaal met Christus, de apostelen en mijn voorganger de Heilige Petrus.’

´Mooi! Uw voorganger deed dus mee!’ ´Zeker! Hoezo?´ ´Kijk, ze hebben âns de nota gestuurd, want ze vertrokken zonder te betalen.’

'Humor en wellust'

Op een geboortekaartje staat als motto de mooie spreuk: ‘Dank zij de Heer die boven ons woont.’

Foto 1. Deze cartoon van Ruben L. Oppenheimer is onder andere te zien tijdens 'Religie & Humor, Nederland anno 2008'.
Foto 2. Cartoon van Lectrr bekritiseert op komische wijze het christendom.
Foto 3. De befaamde cartoonist Tom Janssen heeft ook een bijdrage in de expositie.
Foto 4. Deze ontwapende cartoon is van Ruben L. Oppenheimer.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 11 januari 2009 - 3049