Jan Wolkers krijgt museum

Collectie Texelse schrijver mogelijk in Leiden tentoongesteld

Rijksmuseum van Oudheden Nieuws door

archief oud artikel 27 december 2007 Texel, Noord-Holland Karina Wolkers, de weduwe van schrijver Jan Wolkers, wil een museum ter ere van haar overleden man oprichten. Dat zei zij dinsdagavond in het radioprogramma Met het Oog op Morgen.

Toen Wolkers nog in leven was, sprak hij nog met zijn vrouw over wat er gebeuren moest met zijn werk, blijkt uit het interview. Schrijver, schilder en beeldhouwer Jan Wolkers overleed op 19 oktober 2007 op 81-jarige leeftijd op Texel. "Er komt waarschijnlijk een soort museum of in ieder geval een plek waar Jan z'n schilderijencollectie naartoe gaat", aldus Karina Wolkers in het radioprogramma Met het Oog op Morgen. "Hij wilde dat het ondergebracht werd in één collectie, zodat het niet uit elkaar viel."

Leiden

Mogelijk komt het museum in Leiden. "Jan wilde erg graag dat zijn werk in Leiden terecht kwam", verklaart zijn weduwe die keuze. "Daar ging hij voor het eerst naar de tekenacademie en bezocht hij voor het eerst musea, bijvoorbeeld Hortus en het museum van Oudheden. Leiden is echt zijn stad."

Statisch

In het museum komen een archief van zijn werk en brieven van de beroemde schrijver te liggen. Eigenlijk vindt Karina Wolkers het woord museum 'te statisch' klinken. "De bedoeling is dat het iets swingerds wordt. Ook films van anderen moeten er getoond worden. Ook moet aandacht komen voor geschiedenis: Jan als vertegenwoordiger van de twintigste eeuw."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 december 2007 - 2233

Activiteiten Rijksmuseum van Oudheden

Vanaf morgen te bezoeken

Meivakantie in het RMO


Kom in de meivakantie naar Romeinse villa’s in Limburg en ontdek onze nieuwe familietentoonstelling met de speur- en luisterroute.