Op glad ijs

Kindervermaak op sfeervolle schaatsbanen bij musea

Redactioneel door

archief oud artikel 27 december 2007 Schaatsen, welk kind, en ook menig volwassene, houdt er nu niet van? Speciaal om kinderen het naar hun zin te maken, bieden drie Nederlandse musea hun publiek een heuse schaatsbaan aan. Wie begeeft zich deze kerstvakantie op glad ijs?

Slechts even kregen kinderen deze winter de kans om te schaatsen. Het Nederlands Openluchtmuseum,   het Spoorwegmuseum en het Zuiderzeemuseum bieden de kids - en hun ouders - de kans alsnog  hun ijzers onder te binden.

Na schooltijd

Het Nederlands Openluchtmuseum heeft op een steenworp afstand van de ingang een schaatsbaan liggen. In ouderwetse sferen kunnen kinderen beleven wat het is om te schaatsen. "Geen winter kan zonder ijspret", stelt het Arnhemse museum. "Dus is het grote entreeplein omgetoverd tot een feestelijk verlichte ijsvlakte. Jong en oud genieten van het schaatsen, koek en zopie en gezelligheid rond de baan." Voor wie geen schaatsen heeft: ze zijn beperkt te leen. De vierkante ijsbaan is ook 's avonds te bezoeken. Wie nu op vakantie is, en na de vakantie nog even na schooltijd wil schaatsen: tot en met 13 januari kan er dagelijks (behalve op nieuwjaarsdag) tot 20.00 uur geschaatst worden.

Loc 3737

Niet tussen de historische boerderijen kan er worden geschaatst. Maar wel tussen de locomotieven. Wie dat liever doet, kan in het Spoorwegmuseum terecht. "Dit jaar ligt de ijsbaan tussen de collectie, want midden in de overdekte ijsbaan, staat de loc 3737", zo meldt het Spoorwegmuseum. "Alleen dan kun je zwieren en pirouettes draaien langs deze trein." Tot 8 januari kan er dagelijks, met uitzondering van nieuwjaarsdag, van 10.00 uur tot 17.00 uur geschaatst worden op de overdekte ijsbaan in het Maliebaanstation.

Doorlopers

Lekker met de kinderen schaatsen, kan eveneens in het Zuiderzeemuseum. "Op Friese doorlopers kan jong en oud weer eens in stijl genieten van een echte winterse traditie", zo rept het Noord-Hollandse museum over de schaatsbaan. Tot en met 13 januari is de ijsbaan geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 uur tot 17.00 uur. De sfeervolle verlichting en koek en zopie maken de sfeer compleet. Let op: Noren niet toegestaan. Kinderen gaan voor!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 27 december 2007 - 1336

Dit past bij 'Op glad ijs'