Vlamingen betreuren verkoop manuscript

"Verkoop Anitfonarium Tsgrooten grote vergissing"

Nieuws door

archief oud artikel 28 december 2007 Vlaamse nationalisten maken zich zorgen om de voorgenomen verkoop van een zeldzaam manuscript: het Anitfonarium Tsgrooten. "Na het Gruuthuse-handschrift vorig jaar, dreigt er opnieuw een bijzonder kostbaar en cultuurhistorisch belangrijk manuscript naar het buitenland te verdwijnen."

De Nieuw-Vlaamse Alliantie betreurt een mogelijke verkoop van het zeldzame manuscript bij het Londense veilinghuis Christy's. Een Vlaamse adelijke familie, familie De Mérode, wil het Anitfonarium Tsgrooten verkopen aan een buitenlands veilinghuis. Eerder bood de familie het manuscript al aan bij culturele instellingen in eigen land. Die toonden echter geen belangstelling.

'Grote vergissing'

"Na het Gruuthuse-handschrift vorig jaar, dreigt er opnieuw een bijzonder kostbaar en cultuurhistorisch belangrijk manuscript naar het buitenland te verdwijnen", klagen de Vlaamse nationalisten. Parlementslid Piet De Bruyn noemt de verkoop van het meesterwerk dan ook een 'grote vergissing'. "Het Antifonarium biedt Vlaanderen de laatste kans om een van de werken die in opdracht van abt Tsgrooten werden vervaardigd, te verwerven."

Belofte

De Nieuw-Vlaamse Alliantie verwijt minister Anciaux dat hij zijn belofte om topstukken in de toekomst voor België te behouden niet nakomt. Die belofte deed de minister na de verkoop van het Gruuthuse-handschrift aan de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. "Blijkbaar heeft deze belofte niet kunnen voorkomen dat alweer een uniek stuk uit ons cultuurhistorisch patrimonium naar het buitenland verdwijnt."

Aanbod voor manuscript is een schijntje

Het Anitfonarium Tsgrooten werd rond 1500 besteld door de abt Tsgrooten van de abdij van Tongerlo. Het is een bijzonder manuscript: het bevat 42 miniaturen en 21 historische initialen. De Leuvense scribent Fransiscus van Weert is de auteur van het meesterwerk. Volgens kenners is het handschrift een mooi voorbeeld van de Brabantse kunst in de 16e eeuw. Belgische musea en culturele instellingen kunnen het Anitfonarium Tsgrooten voor 400.000 euro van familie De Mérode kopen. Een schijntje voor het manuscript, bij Christie's moet het Anitfonarium Tsgrooten een veelvoud van dat bedrag opbrengen.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 2007-12-28 11:54:56 - 608

Dit past bij 'Vlamingen betreuren verkoop manuscript'