1

Koninklijk speelgoed

Meer dan alleen maar bling bling

Paleis Het Loo Redactioneel door

archief oud artikel 30 oktober 2008 Apeldoorn, Gelderland Porseleinen poppen, kristallen rammelaars en gouden legoblokjes. Bestaat het speelgoed van prinsen en prinsessen werkelijk alleen maar uit bling bling? Ontdek het zelf in Paleis Het Loo!

De komende maanden is een vleugel van het Nationaal Museum ingericht met speelgoed van de prinsesjes Wilhelmina, Juliana en Beatrix, maar ook van de jonge prins Willem-Alexander. Zelfs speeltjes van Amalia, Alexia en Ariane passeren de revue. Niets is in nieuwstaat. "Je kunt zien dat er met het speelgoed gespeeld is", vertelt conservator Paul Rem van Paleis Het Loo. "Kinderen blijven toch kinderen."

'Het Kleine Loo'

Toch is het een desillusie dat prinsen en prinsessen alleen maar met normale poppen, autootjes en Duplo spelen. Rem: "Er zitten stukken bij die alleen maar gekocht konden worden door het koningshuis. Neem nu het prachtige poppenhuis van Amalia, Alexia en Ariane: 'Het Kleine Loo'. In 17de-eeuwse stijl met Paleis Het Loo als inspiratiebron. Compleet ingericht met kroonluchters, hemelbed en porseleinen servies. Of de enorme zwaan gevuld met speelgoed; een geschenk van de Franse president Armand Fallières aan Wilhelmina in 1911. In die tijd kregen normale kinderen dat doorgaans niet."

Grote wens

"Ik loop al een paar jaar met het idee van deze tentoonstelling in mijn hoofd. Het is altijd al een wens van mij geweest", onthult de conservator. "Overigens was het niet extreem moeilijk om alles bij elkaar te krijgen. Tachtig procent komt uit onze eigen collectie. Het overige speelgoed lenen wij van prinses Margriet en prinses Máxima. De relaties met het koninklijk huis zijn altijd heel goed, dus het was geen probleem."

"Ik verwacht dat de tentoonstelling goed gaat lopen", zegt Rem. "Bezoekers worden weer teruggetrokken naar hun eigen jeugd. Iedereen wordt weer een beetje kind. Ook voor kinderen is het de moeite waard. Natuurlijk zit het historische speelgoed achter glas en wordt het bewaakt, maar boven hebben wij een speciale verdieping gemaakt waar kinderen hun energie kwijt kunnen."

De tentoonstelling is van 2 november 2008 tot 22 februari 2009 te zien in Paleis Het Loo te Apeldoorn. Paleis en Tuinen zijn geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Entree voor volwassenen: 10,00 euro. Kinderen kunnen goedkoper naar binnen. Kijk voor een volledig overzicht op de website van Paleis Het Loo.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 30 oktober 2008 - 905