Rembrandt's Nachtwacht luguber tintje

Beroemd schilderij toneel van moord?

Bezoek het Rijksmusem Nieuws door

archief oud artikel 21 november 2008 Amsterdam Al jarenlang hangt het schilderij de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn in Amsterdam. Dit beroemdste stuk van het Rijksmuseum trekt nog steeds grote aantallen bezoekers. Maar geen van hen had kunnen denken dat dit schilderij een luguber tintje heeft.

Moord

Peter Greenaway heeft namelijk een nieuw licht geworpen op De Nachtwacht, het beroemde meesterwerk van Rembrandt. De Britse filmregisseur en kunstschilder kwam er na uitgebreid 'forensisch onderzoek' achter dat de afgebeelde personen op het schilderij samen een moord hebben gepleegd.

Greenaway vertelt hoe hij tot deze ontdekking kwam in Rembrandt's J'Accuse, zijn nieuwste documentaire die vanaf zaterdag te zien is op het documentairefestival IDFA in Amsterdam. Op het doek van Rembrandt uit 1642 vond de filmmaker 34 aanwijzingen dat kapitein Frans Banning Cocq en de andere personen iemand om het leven hebben gebracht. Aan het einde van de film komt de kijker te weten wie het slachtoffer is. Ondanks deze ontdekking blijft de Nachtwacht een prachtig schilderij en is het nog steeds te bezoeken in het Rijksmuseum.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 21 november 2008 - 1526