1

Ghanees koningshoofd op sterk water weg uit Leiden

Minister verhagen steunt verzoek van Ghana aan Anatomisch Museum Leiden

Nieuws door

archief oud artikel 24 december 2008 Leiden, Zuid-Holland Ghana vraagt het hoofd van koning Badu Bonsu II terug. In Leiden staat het hoofd van de in 1838 vermoorde koning op sterk water. De Ghanese autoriteiten kwamen daar twee maanden geleden achter en willen het nu terug. De koning zou anders geen rust kunnen vinden in het Hiernamaals. Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) steunt het verzoek.

Het hoofd is al sinds jaar en dag te zien in het Anatomisch Museum, dat hoort bij het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), die bereid is gehoor te geven aan het verzoek van de Ghanese autoriteiten.

Arthur Japin

De schrijver Arthur Japin heeft een belangrijke rol gespeeld in dit verhaal. In zijn boek De zwarte met het witte hart dook hij voor onderzoek in de depots van het LUMC. Daar kwam hij het hoofd van de in 1838 vermoorde koning tegen, in een glazen pot op sterk water.
Toen de Ghanese president Kufour in oktober op staatsbezoek kwam, lichtte Arthur Japin hem in. Zo is het balletje gaan rollen. Wanneer Badu Bonsu II eindelijk rust zal krijgen is nog niet bekend.

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 24 december 2008 - 588

Dit past bij 'Ghanees koningshoofd op sterk water weg uit Leiden'