Achter de schermen bij Kassa

Kom naar uw favoriete VARA programma in Hilversum |  
Reportage door

De opname van een televisieprogramma als uitstapje

15 maart 2009 Hilversum, Noord-Holland "Welke roomboter spettert het minst? Straks in Kassa" Je schuift op je stoel en kijkt op een scherm: ben ik in beeld? Presentator Felix Meurders loopt ontspannen bij de camera weg. De floor manager geeft aan dat we over vijf minuten live gaan.

Een gratis uitstapje, inclusief eten. En: je komt er ook nog eens mee op TV. Waar kan dat? Alleen in Hilversum en Amsterdam. Daar kan iedereen zich gratis opgeven om een opname van een VARA-programma bij te wonen.

Koffie en broodjes

Gasten worden ontvangen en behandeld als gasten. Gastvrouwen voorzien iedereen van koffie en wat broodjes. Het is kwart over zes en over drie kwartier begint de opname van Kassa.

Achter de schermen

Naar de studio, naar de set van Kassa Wat een belevenis: cameramensen nemen hun posities in, terwijl de regisseur een oogje in het zeil houdt. En daar is ook de presentator, Felix Meurders. Hij loopt wat rond en maakt kennis met het publiek. Sommige mensen bevraagt hij met een microfoon. 'Om het geluid te testen', zegt hij, maar het lijkt er meer op dat hij het publiek wat losjes wil maken. "Zo meneer... is dit de eerste keer dat u bij de opname van een datingprogramma te gast bent?"
Het werkt: na een kwartier zitten op de krukken en stoelen, is het publiek ontspannen en heeft iedereen het naar de zin. De medewerkers (eindredacteur, cameramensen, regisseur, presentator) stellen zich aan het publiek voor. Je bent echt te gast en je voelt je erg welkom.

Drie, twee, één...

Actie! De floor manager telt de laatste seconden met zijn vingers af. We zijn live. Zenuwachtig? Nee, beslist niet. Maar zodra de camera op je gericht staat - ook al ben je maar vaag op de achtergrond te zien - ga je onwillekeurig toch netjes zitten en geïnteresseerd kijken. Ook dat is een belevenis.
De opname van Kassa schiet eigenlijk voorbij.

Verlenging

De aftiteling is afgelopen, maar de opname is nog niet klaar. "Nu kan iedereen nog even een glaasje drinken, dan gaan we straks verder met de opname van De Verlenging. Heeft er iemand trek? We gaan tosti's proeven." Het blijkt geen grap: de bezoekers die hun vinger opstaken toen Felix Meurders vroeg wie er trek had, mogen plaatsnemen achter de tosti-tafel.

Goedenacht, Hilversum

Als ook de opname van De Verlenging erop zit, gaat het publiek naar huis. Daar staat een video-recorder te snorren: 'kijken of we op televisie zijn geweest'.

Opgeven

Opgeven is eenvoudig. Via internet kunnen bezoekers opgeven dat ze graag langs willen komen. De VARA belt dan terug om een afspraak te maken over de exacte datum en tijdstip.
Lees meer over het opgeven.

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:24:52 · Gepubliceerd: 2009-02-23 09:45:19 - 2505