1

Het Museumweekend staat voor de deur

Geniet op 4 en 5 april van gratis museumbezoek

Bezoek het Legermuseum in Delft! Redactioneel door

archief oud artikel 1 april 2009 Landelijk Bijna alle musea van Nederland doen mee aan het museumweekend van zaterdag 4 en zondag 5 april. Het thema dit jaar is 'Verleiden'. Sommige musea, zoals de hieronder genoemde, doen extra hun best om mensen te verleiden tot een museumbezoekje.

Legermuseum

Delft Het Legermuseum in Delft verleidt bezoekers met een spetterende modeshow. Het lijkt niet echt bij elkaar te passen, het leger en mode, maar het museum heeft er een leuke draai aan gegeven. Want hoe stoer zijn uniformen en zijn ze in de loop van de tijd niet heel erg veranderd? Er zijn Romeinse en Napoleontische soldaten, musketiers en militairen uit de Tweede Wereldoorlog die meelopen in de modeshow. Daarnaast heeft het Legermuseum nog een leuke collectie ansichtkaarten van militairen. Het zijn romantische en soms zelfs ludieke kaarten. Op zondag 5 april om 14.00 uur geeft conservator Jos Hilkhuisen een lezing over hoe de Koninklijke Landmacht mensen verleidt met affiches om in dienst te treden.

Bakkerijmuseum

Medemblik 'Het lekkerste museum van Nederland' doet ook mee aan het museumweekend. Het is niet moeilijk om mensen te verleiden om hier binnen te stappen, want de geur van heerlijk vers gebakken muizenkoek komt je al tegemoet. De kinderen kunnen zich helemaal storten op het maken van dit heerlijke goedje. Daarnaast kleden alle medewerkers van het Bakkerijmuseum zich in klederdracht en wordt er gekantklost. Bakkersvrouwen verstellen bakkersbroeken en stoppen sokken.

Gevangenismuseum

Veenhuizen Het Gevangenismuseum verleidt de kinderen tot een extra coole activiteit dit weekend; rappen. De workshop Gangsta Rap is voor kinderen van negen tot en met dertien jaar. Jammer genoeg is het niet gratis, zoals de toegang van het museum. De kosten zijn 2,50 per kind, maar dan krijg je ook wel anderhalf uur raples van een echte rapper. Wie durft, mag ook aan het einde van de workshop een echt optreden weggeven. Voor de kleinere kinderen is er een bloederige ontdekkingstocht door de tentoonstelling 'Van Schavot tot Cachot'.

Maritiem Museum

Rotterdam Bij het Maritiem Museum kan men dit weekend een kijkje nemen op het superjacht van een miljonair. Maar kinderen kunnen zich ook vergapen aan de luxe eersteklashutten en salons. Voor wie niet helemaal thuis is in deze wereld vol 'glitter en glamour' bestaat de workshop 'Hoe het hoort aan boord'. De kleintjes krijgen les van Bella Bling Bling die hen in korte tijd omtovert tot echter glamourboys en girls. Én voor één keer is het depot van het museum open voor publiek. Hierin zijn een half miljoen voorwerpen opgeslagen. De activiteiten vinden alleen op zaterdag plaats, want zondag is in Rotterdam gereserveerd voor de jaarlijkse Rotterdam Marathon. Het museum is op zondag wel gratis toegankelijk.

Slot Loevestein

Poederoijen Slot Loevestein probeert bezoekers te verleiden tot het beroep archeoloog. In het Museumweekend testen bezoekers hun talent voor archeologie. Want het houdt niet op bij de opgraving. Een groot deel van het archeologische werk is het determineren van het voorwerp, dit houdt in dat je bedenkt; wat is het en waar diende het voorwerp voor? Een ander onderdeel van het vak is het zoeken naar bouwsporen. De resten van bouwwerken vertellen veel over de periode waarin het is gebouwd. Een echte ontdekking in Slot Loevestein. Voor de activiteiten is het handig om een digitale camera of een mobieltje met camera mee te nemen.

Museum Volkenkunde

Leiden Er zijn allerlei activiteiten in het Museum Volkenkunde. De hele zaterdagmiddag is DJ Miss World te horen. Zij draait swingende muziek vanuit alle hoeken van de wereld. De meest funky en dansbare beats komen uit haar draaitafel. Van Afro, Balkon, Bollywood, Arabic, Latin tot Ska. Er gaat op zondag ook een nieuwe tentoonstelling van start 'Karavaan door de Karakoram'. Hierin zijn prachtige platen van de Himalaya te zien. Dit alles wordt omlijst met dans- en zangoptredens en lezingen. In de centrale hal is een markt waar Nepalese, Tibetaanse en Himalya spullen te koop zijn.

Militaire Luchtvaart Museum

Soesterberg Het Militaire Luchtvaart Museum toont dit weekend voor het eerst een replica van de Brewster Buffalo. Voor kenners is dit een 'must see'. Het vliegtuig is te zien in een speciale hangar. Maar dat is er niet alleen. Bezoekers mogen ook een kijkje nemen in de depots van het Militaire Luchtvaart Museum. Gluren bij het sleutelen in het werkcentra is ook een mogelijkheid. Daar wordt namelijk gewerkt aan de bouw van een vleugel van de Fokker C-X, één van de boegbeelden van Nederland aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Een echte verleiding!

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 april 2009 - 1440

Activiteiten Maritiem Museum Rotterdam

Nu te bezoeken

Bestemming havenstad


Ontdek het verleden, heden en de toekomst van Rotterdam. Stap in een virtuele metro en reis van dam tot wereldhaven. Je komt erachter, hoe de Rotterdamse haven uitgroeide tot de grootste van Europa.

Offshore Experience


Ervaar zélf hoe boormeesters, kraanmachinisten, windmolenspecialisten en helikopterpiloten hun uitdagende werk midden op zee weten te klaren. En denk mee over de energiewinning van morgen. De wind...

Activiteiten Slot Loevestein

Nu te bezoeken

Ontdek alles over de kinderen van Slot Loevestein


Ontdek deze meivakantie meer over de jonge Loevestein bewoners door de eeuwen heen. De enthousiaste museumgidsen vertellen je er graag over. En ga ook op ontdekking in de vesting en doe mee aan...

Tijdelijke tentoonstelling ‘Tegenpolen


“Ben je voor of tegen?” In een wereld vol conflicten horen we deze vraag steeds vaker. En is ons standpunt niet een van de velen? In de nieuwe tentoonstelling “Tegenpolen” op Slot Loevestein zie...

Vanaf volgende week te bezoeken

Sluit je aan bij de soldatenschool op Loevestein!


Nieuwe soldaten opgelet! Ter verdediging van het slot en de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden, vindt een nieuwe soldatenlichting plaats op Slot Loevestein op woensdag 1 mei. Deze activiteit...

Binnen enkele weken te bezoeken

Een avond met Jort Kelder en Maarten Prak


Een unieke avond uit op Loevestein, vol inspiratie, verrijkende inzichten én gezelligheid. Een gesprek met Jort Kelder en Maarten Prak: van toen tot nu!