1

Nel loopt de 'Green Mile'

Geen publiekelijk afscheid voor stokoude neushoorn

Nieuws door

archief oud artikel 16 april 2009 Hilvarenbeek, Noord-Brabant Vanochtend neemt Safaripark Beekse Bergen afscheid van de hoogbejaarde neushoorn Nel. De neushoorn slaapt rustig in. Een trieste gebeurtenis voor verzorgers, bezoekers en haar dertien kinderen.

De neushoorn heeft last van haar poot. "Nel heeft veel pijn aan een pootwond die maar niet wil genezen," legt dierenarts Jacques Kaandorp uit. "Ondanks het toedienen van pijnstillers voelt Nel zich niet goed. Wij willen het zo’n oud dier niet aandoen om nog langer met pijn rond te lopen op de savanne."

Geen groot afscheid

Bezoekers hebben geen kans gekregen om afscheid te nemen van de geliefde neushoorn. "We hebben hier bewust voor gekozen," vertelt woordvoerder Maurice Nieuwenland van Safaripark Beekse Bergen. "Het is een trieste gebeurtenis. Dit willen we niet commercieel uitmelken."
Nel is al lange tijd een publiekslieveling. De neushoorn loopt al 37 jaar door het safaripark. Beekse Bergen bestaat 41 jaar. Nieuwenland: "Je kunt dus wel zeggen dat de neushoorn, de verzorgers en de bezoekers een groot deel van hun leven samen hebben doorgebracht. Dat maakt het afscheid extra zwaar."

Euthanasie

De euthanasie komt niet uit de lucht vallen. "Het is noodzakelijk", meldt Nieuwenland. "Als zelfs dierenverzorgers van Nel aangeven dat het dier te veel pijn heeft en ingeslapen moet worden, dan kunnen we die signalen niet negeren. En daarnaast: een neushoorn houd je niet tevreden met een aspirientje."
Nel zal vanochtend tussen 10:00 uur en 12:00 uur worden ingeslapen. Er wordt een euthanasiemiddel ingespoten. Na het overlijden gaat de neushoorn naar de Universiteit Utrecht (faculteit Dierengeneeskunde), waar zij wordt onderzocht.

Genoeg neushoorns over

Bezoekers kunnen vandaag gewoon naar Beekse Bergen. Nieuwenland beaamde: "Er zijn nog genoeg neushoorns over."

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 16 april 2009 - 5159

Dit past bij 'Nel loopt de 'Green Mile''