1

Peaches eindelijk volwassen in gemixte show

Concert Peaches - 8 mei 2009 in de Melkweg

Recensie door

9 mei 2009 bijgewerkt: 11 oktober 2018 Amsterdam, Noord-Holland Een decennium na het debuutalbum 'The Teaches of Peaches' zijn de ruwe kantjes er af bij Peaches. In de Melkweg treedt ze soms in de voetsporen van Râisín Murphy.

Peaches is het alterego van Merrill Nisker (1968). In het vorige leven was ze een brave lerares muziek & drama op een basisschool in Canada. Dit veranderde toen ze in 1995 de muziekwereld bestormde met haar eerste album onder eigen naam met de titel 'Fancypants Hoodlum'. Pas echt extreem werd Merrill Nisker toen ze in 2000 als Peaches het shockalbum 'The Teaches of Peaches' uitgebracht. Vulgaire songs, vermengd met punk, rock, electro en zinnen als 'sucking on my titties like you wanted me' en 'come diddle my skittle / cause there's only one peach / with the hole in the middle'.

Elke drie jaar brengt Peaches een nieuw album uit. Met 'I Feel Cream', dat sinds deze week in de winkel ligt, shockt ze opnieuw. Niet omdat de teksten oversekst zijn. Nee, Peaches verrast ons nu met een bijna seksloos album. Ook muzikaal fietst ze een ander steegje in. Weg van de glamrock in de richting van elektronische muziek met dance-invloeden. Een nieuwe muziekstijl die goed bij haar past.

Gemixt gezelschap

In de Melkweg verzamelt zich een zootje ongeregeld. Rockfans met mouwloze t-shirts, onwelriekende oksels en ongeschoren wangen komen duidelijk voor de oude Peaches. En dan heb je nog de gladgeschoren fans met witte sneakers aan en zonnebrillen op: fans van de nieuwe Peaches. Moet Peaches dubbel hard werken om zowel haar nieuwe als haar oude fans in deze liveshow tevreden te houden?

Het antwoord is ja. In een twee uur durende show straalt Peaches als geen ander. Ze mengt oude rocknummers met nieuwe dancenummers. Alle nummers volgen elkaar in hoog tempo op. Ook wisselt Peaches regelmatig van kostuum. En tjah, als je dan een minimalistische elektropopnummer als 'Lose You' zingt met een kolossaal outfit, dan is de link met Râisín Murphy snel gelegd. Of neem de rode jurk die ze draagt in 'Take You On'. Die zou de oud-leadzangeres van Moloko niet misstaan.

Set It Off

Maar Peaches houdt er niet van om in een hokje geduwd te worden. Regelmatig komt haar ruwe rockverleden boven water. Zo klimt ze tijdens 'Operate' langs het balkon van de Melkweg als een echte spiderwoman. Verrassend, aangezien ze deze week in Parijs en Brussel koos voor een stagedive met een crowdsurf tot gevolg. 'Fuck The Pain Away' is nog steeds haar bekendste nummer. De tekst wordt vlekkeloos meegenomen. 'Kick It' kent een interessant duet met de gitarist van de band 'The Sweet Machine'. Het duo zweept elkaar op, als een uitgebalanceerd stukje voorspel. Na 'Set It Off' gaan alle t-shirts uit. Hier en daar gooien dames zelfs hun beha's naar de Canadese zangeres.

Het zijn voornamelijk de oude nummers die het publiek echt raken. Het nieuwe album mag dan verfrissend en beter zijn dan de eerdere producties, de liedjes worden nog niet massaal meegezongen. Het is ook niet zo slim van Peaches om vier dagen na de albumrelease op te treden. De songs moeten tijd krijgen om in te weken bij mensen. Er zijn een paar uitzonderingen. 'Talk To Me' - de nieuwste single van Peaches - is een schot in de roos. Ook afsluiter 'Relax' steelt de harten van haar fans. Vooral de podiumact is ongelofelijk goed. Een prachtige dame - één van Peaches' assistenten - pakt een lang zwaard en steekt het diep in haar mond. Zo diep, dat het hele zwaard verdwijnt. De donkere sfeer van 'Mud' draagt Peaches uitstekend over en wordt beloond met luid geklap.

Smaakt naar meer

Ongelofelijk, het uithoudingsvermogen van Peaches. De pretlichtjes in haar ogen onthullen dat ze energie duidelijk van het publiek aftapt. "Ik wist niet dat ik zoveel fans heb in Amsterdam", schreeuwt ze uit. Na dit optreden hangt er een gevoel van meer. Zelfs twee uur Peaches is niet genoeg. Kom snel weer naar Amsterdam, podiumtijgerin!


Peaches - Kick It (Melkweg, 8 mei 2009)


Peaches - Hot Rod (Melkweg, 8 mei 2009)

Laatst gewijzigd: 2018-10-11 10:14:06 · Gepubliceerd: 9 mei 2009 - 807

Dit past bij 'Peaches eindelijk volwassen in gemixte show'

5 reacties: