1

CODA Apeldoorn heeft museum, bibliotheek en archief onder één mooi dak

CODA Apeldoorn   Reportage door

archief oud artikel 7 juli 2009 Apeldoorn, Gelderland Een cultuurwarenhuis, zo ziet CODA in Apeldoorn zichzelf. Kunnen bezoekers dan een mandje meenemen en links en rechts 'cultuur' uit de schappen pakken? In zekere zin wel: CODA is namelijk veel meer dan een museum. Het is een museum, een archief en een supermoderne bibliotheek in één prachtig gebouw.

Vanuit de parkeergarage tegenover CODA (Cultuur Onder Dak Apeldoorn), ziet de enorme glazen zijkant van het museum er indrukwekkend uit. Van binnenuit trouwens ook. "'De etalage' noemen we dit", zegt Annemiek van der Horst van CODA. Vanuit het museumcafé wijst ze aan hoe CODA in elkaar zit.

Entree en winkel

Vanaf de kassa kun je alle kanten oplopen. Links is de museumwinkel (tip: hier zijn geen prullaria, maar mooie en betaalbare werken te koop van jonge kunstenaars) en schuin omhoog ligt het museumcafé. Vanaf de koffietafels in het café kijk je - als je naar rechts kijkt - van bovenaf de tentoonstellingsruimte in. Als je naar links kijkt, zie je het winkeltje en iets verderop de straat.

CODA Museum

Annemiek van der Horst loopt mee naar de tentoonstellingsruimte. Ze wacht gespannen de reactie af. Het is een prachtige ruimte. "Dat is het zeker, we zijn erg trots op ons gebouw en op de ruime toonzaal." CODA Museum heeft een historische collectie, maar is vooral een museum voor hedendaagse en moderne kunst. Omdat CODA zo centraal op de Veluwe ligt, heeft het museum ook de functie van streekmuseum.

Schilders op de Veluwe

De schilderijen van de 'Schilders op de Veluwe' hangen in één van de mooiste plekjes in CODA: een prachtige ronde ruimte met twee ingangen en een hoog plafond. De overgang tussen de negentiende-eeuwse landschappen en de kampeerspullen uit de jaren zestig is een beetje bijzonder, maar vooral heel verrassend. De tentoonstellingen houden je een zeker een uur zoet.

CODA Archief

CODA is meer dan een museum, zoveel was al duidelijk. Bij de ingang van het museum, is ook de ingang van het archief. 'Archief' heeft misschien een stoffige klank, maar het CODA Archief is alles behalve stoffig. Uiteraard is er heel veel informatie te vinden over de Veluwe en over Apeldoorn.

CODA Bibliotheek

Via een lange hal loopt Annemiek van der Horst mee naar de bibliotheek. Aan de andere kant van het gebouw heeft de bibliotheek een eigen ingang, maar alles in CODA staat met elkaar in verbinding. Wat maakt de bibliotheek van Apeldoorn nou zo veel bijzonderder dan andere bibliotheken? Twee belangrijke redenen:

  1. De bibliotheek werkt nauw met het museum en het archief: een geweldige combinatie.
  2. De CODA Bibliotheek is veel moderner dan andere bibliotheken: in de kelder is bijvoorbeeld een game-gedeelte, waar jongeren computerspellen kunnen spelen.
TIP: Apeldoorners die lid zijn van de bibliotheek, hebben altijd gratis toegang tot het museum.

Architectuur

CODA is, zoals gezegd, gevestigd in een prachtig gebouw. Het is zelfs zo, dat het gebouw opzichzelf een museumstuk is. Overal door het museum staan bordjes met informatie over het gebouw. Zoals musea bordjes met informatie hebben bij de schilderijen, zo heeft CODA ook bordjes staan bij het gebouw zelf. CODA is in 2004 ontworpen door de bekende architect Herman Hertzberger. Hij wilde met zijn transparante ontwerp mensen nieuwsgierig maken naar de inhoud van het museum. Dat is hem gelukt: CODA maakt de belofte van de mooie buitenkant ook helemaal waar aan de binnenkant. Het moderne museum overtreft de verwachtingen. Wie Apeldoorn bezoekt, kan niet om CODA heen, letterlijk en figuurlijk.

Foto 1. De tentoonstelling Vakantie op de Veluwe is vooral een feest van herkenning. Foto: Johannes Baas.
Foto 2. Een schoolklas krijgt uitleg van de meester. Foto: Johannes Baas.
Foto 3. Het CODA Museum is zonder twijfel gevestigd in één van de mooiste en modernste museumgebouwen van Nederland. Vanaf het restaurant heeft de bezoeker uitzicht op de straat en op de tentoonstellingsruimte. Foto: Johannes Baas.
Foto 4. Twee tentoonstellingen die niet veel met elkaar te maken lijken te hebben, maar toch leuk op elkaar aansluiten. Foto: Johannes Baas.
Foto 5. Een vouwcaravan. Wie kent ze niet? Foto: Johannes Baas.
Foto 6. Behalve films en games heeft de moderne CODA Bibliotheek natuurlijk ook heel veel boeken. Foto: Johannes Baas.
Foto 7. Een dame bekijkt de schilderijen van de tentoonstelling 'Schilders op de Veluwe', een bijzondere verzameling Veluwse landschappen. Foto: Johannes Baas.

Laatst gewijzigd: 2022-01-19 16:27:20 · Gepubliceerd: 2009-06-30 12:02:56 - 6967

Activiteiten CODA Museum

Nu te bezoeken

Coda Paper Art


Voel het oppervlak van het ruwe karton tussen je vingers, houd het witte vel papier tegen het licht en zie de nerven en vezels. Je kijkt naar de schoonheid en eenvoud van onbewerkt karton of...