Speeddate in de Amsterdamse grachten

Word verliefd op de Amsterdamse grachten! |  deel via WhatsApp | Reportage door

Met Blue Boat Company verliefd door de grachtengordel

4 augustus 2009 Amsterdam, Noord-Holland "Daar woont Job Cohen, de burgemeester van Amsterdam." Kapitein Han wijst naar het riante pand aan de Herengracht. "Zie je zijn balkonnetje?", grijnst hij. "Die van mij is groter." De hele boot grinnikt met hem mee. De Amsterdammer is gids en stuurman op één van de rondvaartboten van Blue Boat Company. Maar noem hem gerust entertainer.

Han's vrolijke gezang vult de boot, terwijl we het IJ opvaren. Langs het Muziekgebouw, langs NEMO en voorbij het Scheepvaartmuseum. "Ja, zo'n reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn. 's Avonds in de maneschijn, schijn, schijn", galmt het door de microfoon. De blauwe rondvaartboot danst op het water.

Ga in de zomer ook eens met de Blue Sky Boat op ontdekkingstocht door Amsterdam. Vanuit deze sloep hebben toeristen een heerlijk uitzicht. In de winter vaart de sloep niet!

Verdoofd

Op het achterdek genieten toeristen zichtbaar van de prachtige omgeving. Ze horen niets van de levendigheid in de overdekte ruimte voor hen. Als verdoofd staren ze naar de honderden woonboten, die in de grachten dobberen. Een laag overvliegende duif krijgt niet de aandacht die hij vraagt. Verontwaardigd poept hij in het water.

De reactie van de toeristen is begrijpelijk. Amsterdam blijkt meer te bieden dan grachten vol wiet. Het culturele centrum van Holland heeft authentieke architectuur, waar de Nederlandse identiteit vanaf spat. De indrukwekkende grachtengordel ligt als een historische leidraad door de stad. De rondvaartboot passeert de mooie Westerkerk, die met zijn blauwe kroon schittert in het zonlicht. De tour vervolgt langs onder meer het Anne Frankhuis, het Rembrandthuis, de Dam en het Rijksmuseum.

Liedje

Binnen is kapitein Han gestopt met zingen. Hij weet het ietwat vergrijsde publiek niet mee te krijgen. Het is voor de buitenlandse toeristen ook geen piece of cake om het bekende liedje van Willy Alberti mee te zingen. Met zijn Amsterdamse tongval probeert hij de gasten op een andere manier te vermaken.

"Daar, schuin voor u ligt de Sint-Nicolaaskerk", vertelt de entertainer, die ook een dubbelleven leidt als gids. "Deze Rooms-katholieke kerk is afgeleid van de goedheiligman, die de Amerikanen kennen als Santa Claus." De kennis heeft Han opgedaan door zelfstudie. "Ik wil mijn gasten iets leren. Het is toch saai als ik mijn mond stijf dicht houd?"

Bolle Jan

Hij heeft gelijk. De combinatie van Han's verhalen, zijn leuke muziek en de wetenswaardigheden van de cd zorgen dat de tocht leeft. Geen gracht is hetzelfde en geen bruggetje teveel. Verder geeft de karakteristieke uitstraling de gordel een romantische en mystieke sfeer. Aan Bolle Jan, de vader van René Froger, werd met deze rondvaartboot zijn laatste eer bewezen. De Amsterdamse liedjesschrijver Pieter Goemans wilde dat zijn as over de gracht werd uitgestrooid.

In de grachten wordt de toerist pas echt verliefd op Amsterdam. Met 75 minuten is het een speeddate, maar ook een uitnodiging om nog een keertje terug te komen.

Van de rondvaart een nog groter avontuur maken? Blue Boat Company heeft spetterende arrangementen waarmee bezoekers de tocht kunnen uitbreiden. Op de website staat overigens ook informatie over onder meer de 'Evening cruise', 'Breakfast cruise' en de 'Blue Boat Dinner cruise'.
Foto 1. Als verdoofd staren de toeristen naar de honderden woonboten, die in de grachten dobberen. Foto's, Johannes Baas
Foto 2. "Ja, zo'n reisje langs de Rijn, Rijn, Rijn", zingt de vrolijke kapitein Han door de microfoon.
Foto 3. Amsterdam biedt meer dan grachten vol wiet
Met kapitein Han aan het roer krijgen toeristen wat te leren.
De karakteristieke uitstraling geeft de grachtengordel een romantische en mystieke sfeer.

Kijk ook bij...

2 reacties:

Laatst gewijzigd: 2018-10-09 20:11:45 · Gepubliceerd: 2009-08-03 15:14:32 - 2014