1

Koningin van de schoen

Bijzondere ontwerpen van beroemde schoenen ontwerpster Beth Levine

Nederlands Leder- en Schoenenmuseum Redactioneel door

archief oud artikel 1 september 2009


These boots are made for walkin',
And that's just what they'll do.
One of these days these boots,
Are gonna walk all over you.

(Uit: 'These boots are made for walkin' – Nancy Sinatra 1966)

Nancy Sinatra bezong ze al in 1966, Jackie Kennedy was er gek op. De schoenen van ontwerpster Beth Levine waren vanaf de veertiger tot in de zeventiger jaren een grote hit. Ze schoeide beroemdheden als Barbra Streisand, Bette Davis en Marilyn Monroe. Ook drie voormalige presidentsvrouwen, waaronder Jackie Kennedy, wisten Levine te vinden. Tot en met 13 september zijn haar ontwerpen nog te zien in het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum.

Aanleiding voor de tentoonstelling is het verschijnen van het boek Beth Levine Shoes. De auteur van het boek, Helene Verin, is de gastconservator van de tentoonstelling 'Beth Levine; First Lady of Shoes' en was bevriend met Beth. De tentoonstelling is tot stand gekomen door de grote collectie Levine-schoenen, die de oud-voorzitter van het museum, Koos Bergman had verzameld. Hij was in de jaren '50 en '60 persoonlijke bevriend met Beth en haar echtgenoot Herbert, met wie ze een schoenfabriek had opgestart. De collectie bleek zelfs de grootste ter wereld te zijn. Daarnaast zijn talloze bruiklenen uit de Verenigde Staten overgebracht. De expositie geeft een beeld van de tomeloze energie en creativiteit van Beth.

Levine Shoes

Beth Levine was de eerste succesvolle Amerikaanse schoenenontwerpster. In haar tijd was dit een echt mannenberoep en de ontwerpen werden dan ook onder haar man Herbert Levine's naam uitgebracht. Samen met hem startte zij in 1950 een schoenenfabriek in New York. Haar innovativiteit maakt haar ontwerpen uniek. Ze maakte schoenen die er delicater en vrouwelijker uitzagen en veranderde daarmee de Amerikaanse mode. Ook bracht zij de laars terug in het Anerikaanse modebeeld.

Bijzondere ontwerpen

In Nederland zijn de ontwerpen van Beth Levine alleen maar indirect bekend door Nancy Sinatra, die Beth's witte go-go laarzen bezong. Toch was ze wel degelijk wereldberoemd. Als enige schoenontwerper won ze maar liefst tweemaal de Coty Award. Deze prijs is één van de meest prestigieuze prijzen op het gebied van mode. Haar ontwerpen zijn buitengewoon origineel en inventief. Zo ontwierp ze de Spring-o-lator, een elastisch bandje in de zool van een open schoen en de onzichtbare schoen van transparant materiaal. Ook zijn de stretchlaarzen zonder ritssluiting van haar hand. Benieuwd naar nog meer bijzondere ontwerpen? Grijp dan deze laatste kans en bezoek het Nederlands Leder- en Schoenenmuseum.

These boots are made for walking

Laatst gewijzigd: 2011-05-09 10:46:50 · Gepubliceerd: 1 september 2009 - 790